Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 16-09-2011

Radio
TROS KAMERBREED
Uitzending zaterdag 17 september
Radio 1 - 11.04 uur

TROS KAMERBREED:
DRIE ECONOMEN OVER DE MILJOENENNOTA

Drie economen bespreken in TROS KAMERBREED van zaterdag 17 september de Miljoenennota: Bas Jacobs en Arjo Klamer (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Jaap Koelewijn (Nyenrode Universiteit).

Koersvast in onzekere tijden is het motto van deze Miljoenennota waarin het kabinet de beleidsvoornemens voor volgend jaar uiteenzet. De toon is somber: de economische crisis heeft gevolgen voor de portemonnee van ons allemaal en of het einde van de crisis in zicht is, is nog maar de vraag. Er wordt dan ook onverminderd bezuinigd door het kabinet. Zo wordt er bijvoorbeeld gesnoeid op de kinderbijslag en in de gezondheidszorg. De overheidsschuld ("dat monster moeten we echt killen", zei premier Rutte onlangs nog) loopt ondertussen gestaag op.

De sombere voorspellingen hangen nauw samen met de crisis in de eurozone. In de Miljoenennota wordt daarom ook ruim aandacht besteed aan Europa. Het kabinet benadrukt vooral de positieve effecten van Europese samenwerking voor Nederland; dit tot onvrede van gedoogpartner PVV ( PVV-leider Wilders: "Het lijkt erop alsof wij van Mars komen en het kabinet van Pluto als het gaat over Europa").

Wat vinden de economen Jacobs, Klamer en Koelewijn van de Miljoenennota? Zijn dit de juiste maatregelen om Nederland door de crisis te helpen en de euro uit de gevarenzone? Hoe somber of hoe optimistisch zijn zij over de nabije economische toekomst van Nederland en de ons omringende landen? En hoeveel vertrouwen hebben zij in de politici om de juiste beslissingen te nemen?

Presentatie: Margriet Vroomans en Kees Boonman

Voor meer informatie: www.troskamerbreed.nl.