Muzikaal Erfgoed Landmacht GEVELD?


VUGHT, 20110917 -- Op maandag 5 september 2011 is met betrekking tot de reorganisatie van de Nederlandse Krijgsmacht een besluit ondertekend waarin is vastgelegd dat in de komende tijd het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ‘Bereden Wapens’, met als standplaats Vught, zal worden omgevormd tot een drumfanfare, bestaande uit 22 koperblazers. Uiteraard is dit een persoonlijk drama voor de militaire musici die hierbij betrokken zijn, maar de aandacht gaat met name uit naar de onherstelbare en onomkeerbare verwoesting van een belangrijk stuk nationaal en internationaal cultureel erfgoed.

Het FKKLBW is het enige professionele fanfareorkest ter wereld en heeft deze voor Nederland zo specifieke en unieke orkestbezetting als zodanig ook altijd op buitengewoon gedreven en gedisciplineerde manier uitgedragen, zowel binnen als buiten het militaire protocol.

Vele amateurmuziekverenigingen spiegelen zich aan de aantrekkelijke, kwalitatief hoogstaande, creatieve, veelzijdige en ontroerende prestaties van dit prachtige orkest.
Veel dirigenten nemen de vele geluids- en beeldregistraties tot zich om er  een interpretatie mee te vormen voor hun eigen werkomgeving.
Het orkest verleent steeds vaker haar medewerking aan de studietrajecten die de conservatoria aanbieden in het kader van blaasorkestdirectie. Dit alles ter ondersteuning van de amateurkunst.

Honderden Nederlandse veteranen voelen zich jaarlijks in juni bijzonder aangetrokken door de manier waarop dit orkest in beeld en geluid hun oorlogsverleden op waarde schat. Duizenden militaire en burgertoeschouwers genieten jaarlijks meerdere malen van dit belangrijke stuk militair muziekerfgoed tijdens taptoes over de hele wereld.  Zo was het fanfarekorps in de maand augustus de hele maand zeer succesvol tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo.  

Het besef dat er in ons land bezuinigd en gereorganiseerd moet worden is bij vrijwel de gehele bevolking aanwezig. De vraag die echter vanuit bovenstaande naar voren komt is er één van groot maatschappelijk belang: op grond van nationale militaire, burgerlijke, traditionele, historische en ethische waarden is het laten verdwijnen van dit orkest een te groot offer. Op dit punt overschrijden de besluitvormers van de Krijgsmacht met geweld de grenzen van de burgermaatschappij en brengt haar onherstelbare schade toe, juist op die plaatsen waar dit kabinet nog culturele lichtpuntjes aangaf: behoud van erfgoed en amateurkunst.


Het actiecomité ‘Zeg NEE tegen de ondergang van het FKKLBW’: www.fkklbw.petities.nl





Actiecomité 'Zeg NEE tegen de ondergang van het FKKLBW!'