FNV Bouw

Pensioen: Bondsraad FNV Bouw zegt JA


De bondsraad van FNV Bouw heeft vandaag ingestemd met het verbeterde pensioenakkoord, zoals dat woensdag door de Tweede Kamer is aangenomen. De bondsraad van FNV Bouw vindt dat stoppen met werken vòòr 65 en een fatsoenlijke AOW op 65 ook straks nog steeds mogelijk is. De verbeteringen die de afgelopen week zijn binnengehaald zijn mede een gevolg van de inzet van FNV Bouw en de zogenoemde 'bouwvakkersmotie', die de Kamer deze zomer aannam. FNV Bouw-voorzitter John Kerstens: "De bondsraad van FNV Bouw heeft gezegd dat ze het verschil willen maken. Niet tussen 'heel slecht' zonder ons, en 'fantastisch' met ons. Maar wel tussen 'slecht' zonder ons, en 'fatsoenlijk' dankzij ons."

Maandag 19 september vergadert de federatieraad voor de laatste keer over het pensioenakkoord.

Voorwaarde
FNV Bouw heeft altijd gesteld dat werknemers die lang gewerkt hebben, altijd zwaar werk gedaan hebben en niet de hoogste inkomens verdiend hebben, op 65 een AOW moeten kunnen ontvangen die vergelijkbaar is met het huidige niveau. Dat was een cruciale voorwaarde om in te stemmen met de afspraken. Uit de inkomensplaatjes die vandaag gepresenteerd zijn in de bondsraad bleek dat dat nog steeds mogelijk is. Met een combinatie van de vier oplossingen die afgesproken zijn - de doorwerkbonus vanaf 61, de ouderenkorting, het vitaliteitssparen en de levensloop - is de 'boete' van 6,5% of 13% (voor mensen die ook straks op 65 AOW willen ontvangen) voldoende gerepareerd.

Aan de voorwaarden die daarnaast gesteld zijn, de medeverantwoordelijkheid van werkgevers voor de pensioenen en de spelregels voor de aanvullende pensioenen, zijn wat de bondsraad betreft ook voldaan.

FNV Bouw heeft zich de afgelopen maanden keihard ingezet voor de best mogelijke afspraken, binnen een eensgezinde FNV. Publicatiedatum: 17-09-2011