KNHS

Hoofdrol voor verenigingen op Hippiade in Kootwijk 18 september 2011
RV Exloo-zestal - Hippiade Kootwijk

ERMELO (KNHS) Zaterdag speelden de KNHS-verenigingen de hoofdrol op de Hippiade Afdelingsdressuur en Verenigingskampioenschappen op de fraaie accommodatie van Gert en Wytske van den Hoorn in Kootwijk. De verenigings- , vier- en zestalruiters droegen deze hoofdrol met verve. De enorme schare fans kregen zondermeer prachtige sport voorgeschoteld. RV Exloo was heel opvallend aanwezig met meerdere teams, die in de prijzen vielen. Noord-Brabant was opnieuw de sterkste regio.

De wedstrijdringen in Kootwijk lagen er super bij en de KNHS-organisatie had haar zaken goed voor elkaar. De zon liet het weliswaar afweten, maar het bleef gelukkig praktisch droog. Tijdens het aanmoedigen van de clubgenoten klonken alle streektalen, van Limburgs tot Fries, door elkaar met een ongebreideld enthousiasme als gemene deler. Om serieus mee te dingen naar het verenigingskampioenschap moesten de verschillende afgevaardigden van een club uitblinken in een dressuur- of springproef op het niveau van de desbetreffende ruiter en een goed optreden verzorgen met een vier- of zestal van dezelfde club. De eventuele balken die in het selectieve springparcours van Henk Jan Drabbe werden gemaakt, werden afgetrokken van de scores voor individuele en afdelingsdressuur. Onnodig te zeggen dat er op de schouders van de springruiters een zware verantwoording rustte. Ging vorig jaar LR Noord Veluwe Ruiters nog aan kop, dit jaar deden zij een goede poging hun titel te prolongeren, maar misten nipt een podiumplaats en werden vierde. Opstellen als eerste bij de paardencombinaties mocht LR Winterswijkse Ruiterclub. Bij de ponycombinaties lieten de altijd sterk rijdende Flevoruiters deze editie verstek gaan en hiervan profiteerden de Pasruiters (Neede). Werden zij vorig jaar nog tweede, nu schoven ze naar de hoogste plaats op het podium en in hun kielzog de nummer drie van vorig jaar, Klein maar Dapper (Nunspeet).

Noord-Brabant weer oppermachtig
In de afdelingsdressuur deden bij de Paarden twee teams per klasse mee in de gecombineerde rubriek M/Z-Zestal. De hoogste score was voor RV Exloo. Dit staaltje herhaalde een andere team van deze club in de klasse L. Daarmee leverde instructeur Koos Naber dus heel goed werk af. In de rubriek Viertal M/CDE legde deze fanatieke vereniging nog beslag op een derde plaats. RV Pampushout (Almere) pakte het kampioenslint in de welgevulde klasse Z. RSV Roland (Volkel) kreeg van beide juryleden de hoogste punten en werd eerste in de klasse M. De klasse L werd in het ochtendprogramma verreden in twee ringen, daarvan werden de beste drie viertallen per ring uitgenodigd voor de finale in de middag. De top drie in het eindklassement scheelde slechts tweetiende punt, een close finish dus, waarbij RV De Heemskinderen (Nistelrode) uiteindelijk als eerste mocht opstellen. Net als bij de paardenruiters blijkt het zestal rijden bij de ponycombinaties ook steeds meer aan populariteit te winnen. Vooral in de L/CDE deed een flink aantal mee. Maar liefst negen teams verschenen in de baan, waarvan Rijdt met Beleid (Meerlo) hun naam helemaal waar maakte en eerste werd. Daarmee prolongeerde deze Limburgse club hun titel van 2010. In dezelfde klasse maar dan kleine maat ging de titel naar PC Het Edele Ros (Haaren). Legde PSV SEO twee weken eerder al beslag op de Hippiadetitel kür op muziek, in Kootwijk zetten de vier ponys uit Schildwolde de beste Z-proef neer en werden dus wederom kampioen. Het viertal van PC de Barchruiters (Barchem) zette een dijk van een M-proef neer en veroverden zo de titel. In de L, grote maat ging PSV Taxandria (Diessen) aan kop. In dezelfde klasse, maar dan kleine maat ging de gouden medaille naar PSV Sint Martinus(Someren-dorp). De ruiters van deze club vielen al op door hun fraaie outfit; een rood gilet met een witte blouse, een zwarte stropdas en dito rijbroek. Vervolgens reden zij steeds op goede afstand van elkaar en voerden de gevraagde oefeningen zeer correct uit. Met de overwinning van deze club liet Noord-Brabant de teller stoppen op zes winnende teams. Met dit aantal ging deze regio weer ruimschoots aan kop. Drenthe werd met twee winnende teams tweede.

Als gastheer hield Gert van den Hoorn gedurende de hele dag goed in de gaten of alles naar wens verliep. Bij het viertal vosbonte Shetlanders van RV de Schouwse Ruiters stond hij wat langer stil. Dat vind ik geweldig om te zien, zo ben ik jaren geleden namelijk zelf ook begonnen, op een Shetlander. Dat was een geweldige tijd, het is leuk om je te realiseren dat alles verandert door de jaren heen, maar dat deze kinderen nog net zoveel plezier met hun pony hebben als dat ik toen had!

Of de ruiters de nieuwe opzet geslaagd vonden, konden ze kwijt in een enquête. De sportieve dag werd afgesloten met de prijsuitreiking en het plechtige Wilhelmus, waarna alle deelnemers zich weer verspreidden over alle delen van Nederland.

Tekst: Gemma Janssen

Uitslagen Hippiade Verenigingskampioenschap en Afdelingsdressuur:

Paarden:

Verenigingskampioenschap:

1. Winterswijkse Ruiterclub (Winterswijk) 764;
2. RV Wittenhorst (Horst) 760;

3. LR Deltaruiters (IJsselmuiden) 755;

Zestallen:
M/Z: 1. RV Exloo (Exloo) 69.80;

L: 1. RV Exloo (Exloo) 67.80;
2. Nunspeetse Ruiterclub (Nunspeet) 66.80;

Viertallen:
Z: 1. RV Pampushout (Almere) 66.40;
2. LR Gaasterland (Gaasterlan-Sleat) 65.80;
3. RV De Eschruiters (Wierden) 65.40;
M: 1. RSV Roland (Volkel) 65.40;
2. RV De Graafschap (Vorden) 62.80;
L: 1. RV De Heemskinderen (Nistelrode) 70.40;
2. RC Wittenhorst (Horst) 70.20;
3. De Hoefslag II (Aarle-Rixtel) 70.20;

Ponys:

Verenigingskampioenschap:

1. PC Pasruiters (Neede) 780;

2. PC Klein maar Dapper (Nunspeet) 774;

3. PC De Weelruiters (Nisse) 749;

Zestallen:

L/CDE: 1. PC Rijdt met Beleid (Meerlo) 70.40;
2. PSV Sint Lambertus (Veghel) 68.60;
3. PC Oosterhoffruiters (Rijssen) 67.40;

L/AB: 1. PC Het Edele Ros (Haaren) 64.00;

Viertallen:
Z/CDE: 1. PSV SEO (Schildwolde) 68.20;
2. PC Molenwieken (Het Bildt) 63.80;

M/CDE: 1. PC De Barchruiters (Barchem) 71.00;
2. PC De Heerjansruitertjes (Oud-Gastel) 70.80; 3. RV Exloo (Exloo) 70.20;

L/CDE: 1. PSV Taxandria (Diessen) 70.20;
2. PC De Grensruiters (Dinxperlo) 69.80;

L/AB: 1. PSV Sint Martinus (Someren-Dorp) 71.60; 2. RV De Schouwse Ruiters (Schouwen-Duiveland).

foto: Digishots