Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Workshop 'Nieuw overheidsbeleid en implicaties voor de woningcorporatie' - Actualiteit/MAX.AANTAL DEELNEMERS BEREIKT, WACHTLIJST GEOPEND
Datum: Maandag 19 september 2011
Tijd: 16:45 - 21:00
Lokatie: congres- en vergadercentrum Domus Medica, Utrecht

INFORMEERT U OVER DE IMPLICATIES VAN RECENT OVERHEIDS-BELEID VOOR DE WONINGMARKT EN DE CORPORATIES. GEEFT VOEDING VOOR GEDACHTEVORMING OVER DE IMPLICATIES VOOR UW EIGEN CORPORATIE.

Inhoud
Met ingang van 1 januari 2011 is de `Tijdelijke regeling diensten van algemeen economisch belang toegelaten instellingen' (`staatsteunregeling') van kracht, die al lang boven de markt hing. Een andere belangrijke ontwikkeling is het regeerakkoord waarin de Vogelaarheffing wordt vervangen door een bijdrage van corporaties aan de huurtoeslag, de huren voor `scheefwoners' extra verhoogd kunnen worden, de woningen in schaarstegebieden 25 punten extra krijgen en huurders kooprecht krijgen. De uitwerking van dit beleid blijkt wat meer tijd te kosten, maar de voornemens staan nog overeind. Nieuw is ook het voorstel voor de gewijzigde Woningwet. Hierin wordt onder meer de splitsing van de corporaties tussen DAEB en niet-DAEB activiteiten aangekondigd die ingrijpende consequenties heeft. Al deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor vele aspecten van het functioneren van de corporatie, zoals onder meer het huurbeleid, de woningtoewijzing, administratieve scheiding, kasstromen en financiering. Zij vragen om een herijking van de strategie van de corporatie. Daarbij moet ook rekening worden gehouden met de effecten van de economische ontwikkelingen op de woningmarkt. In sommige gebieden komt daar de krimp van het aantal inwoners bij. De workshop heeft tot doel u de nodige kennis en inzichten te bieden om bij de nieuwe strategische vraagstukken een nog betere sparringpartner voor de bestuurder te zijn en om strategische keuzen van de bestuurder nog beter te kunnen beoordelen. Daartoe worden de belangrijke ontwikkelingen en hun mogelijke implicaties voor woning-corporaties op een rij gezet en uitgediept. De implicaties zijn niet voor alle corporaties hetzelfde. In de workshop wordt aandacht besteed aan de vertaling naar de specifieke corporatie.
De workshop kenmerkt zich door een combinatie van kennisoverdracht en verdieping van inzichten in gesprek met elkaar.

Deelnemers
De workshop richt zich op alle commissarissen die hun kennis van actuele ontwikkelingen, die van strategisch belang zijn voor de woningcorporatie, willen aanvullen en uitdiepen.

Download hier de volledige beschrijving.
Zie het origineel