IKON

W E E K O V E R Z I C H T

OBA Live op Radio 5
HUMAN, NTR en IKON
Maandag 19 t/m vrijdag 23 september 2011
19.00-20.00 uur


* Maandag 19 september
Omroep: HUMAN, presentatie: Theodor Holman

Te gast is historicus Jacco Pekelder. Wat kunnen we leren van de jaren zeventig als we het hebben over de bestrijding van hedendaags terrorisme? Jacco Pekelder publiceerde veel over de Duitse linkse terreurgroep de Rote Armee Fraktion. Momenteel werkt hij aan een boek over het Umfeld van de RAF.


* Dinsdag 20 september
Omroep: NTR, presentatie: Naeeda Aurangzeb

Te gast is Nazmiye Oral, schrijfster van het boek Zehra. Oral is bekend van haar columns in de Volkskrant, waarin ze een scherpe blik werpt op de huidige samenleving. Ze schroomt moeilijke onderwerpen ook niet als actrice en theatermaakster. Zo stond ze in de Gesluierde Monologen en is ze vast onderdeel van het Zina Platform, het 'Platform voor zachtmoedige confrontatie en verbinding tussen kunst en cultuur en het dagelijkse soms rauwe maar wonderschone leven'. Een gesprek over liefde en het vak.


* Woensdag 21 september
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Gesprek met Yvonne Scholten over haar boek: ' Fanny Schoonheyt. Een Nederlands meisje strijdt in de Spaanse Burgeroorlog'. Fanny ging naar Spanje om er journalist te worden, maar kreeg een hoge rang in het leger, vocht mee in de burgeroorlog en verwierf al snel faam als ' het dapperste meisje van Barcelona' en 'de koningin van het mitrailleur'. Een wonderbaarlijke levengeschiedenis die aanstekelijk is opgetekend door voormalig radiomaker en buitenland-correspondente Yvonne Scholten.


* Donderdag 22 september
Omroep: IKON, presentatie: Paul Rosenmöller

In OBA Live elke donderdag een gast met een visie op de toekomst. Hij of zij kiest nieuws, opiniestukken, onderzoek, etc. om zijn of haar visie te illustreren. In deze uitzending ontvangt Paul Rosenmöller Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw. Zij ergert zich aan het demoniseren van noodhulp.


* Vrijdag 23 september
Omroep: Human, presentatie: Theodor Holman

Gesprek met Rachel Marbus over internet en vrijheid. Het internet is is ooit opgericht als platform van vrijheid voor iedereen, overal ter wereld. Tegenwoordig wordt het internet - door bedrijven als Google en Facebook - steeds meer gepersonifieerd en gecommercialiseerd. Hoe vrij kunnen we ons nog voortbewegen op het net? In hoeverre is de informatie die we te zien krijgen gefilterd? Marbus is verbonden aan de Universiteit van Tilburg, waar zij een proefschrift schrijft over recht, internet en identiteit.

Volg ons ook op twitter: #obalive !

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-20.00 uur, afwisselend verzorgd door HUMAN, NTR en IKON. Actuele inhoud: www.obalive.nl

OBA Live is ook te zien op themakanaal Spirit 24 en Salto TV. Kijk voor meer informatie en uitzendtijden op www.spirit24.nl resp. www.salto.nl




IKON