Palestijnse mensenrechtenverdedigers op UCP-bustour door Nederland

Persbericht van Oxfam Novib

Palestijnse mensenrechtenverdedigers op UCP-bustour door Nederland

Den Haag, 16 september 2011 - Van maandag 19 t/m vrijdag 23 september trekt United Civilians for Peace (UCP) per bus langs scholen, universiteiten en culturele centra in Nederland. Aan boord is een aantal Palestijnse mensenrechtenverdedigers, die zullen vertellen over hun leven onder de Israëlische bezetting en hun visie op de toekomst. De aanleiding voor de tour is de internationale 'Dag van de Vrede' op 21 september.

Hoe kun je je land bewerken als de belangrijkste inkoop- en afzetmarkten zich bevinden achter 770 kilometer muur? Hoe ziet je leven eruit als je bent opgegroeid met angst voor machinegeweren en checkpoints? Daarover zullen Baha'Hilo en Nidal Al Azza gaan praten met Nederlandse jongeren. De multifunctionele bus is uitgerust met internetapparatuur, zodat ook live gechat kan worden met inwoners van de Palestijnse gebieden.

Weekprogramma
Elke dag doet de UCP-bus een andere stad aan. U bent van harte uitgenodigd om bij de programma-onderdelen aanwezig te zijn. De highlights:
- 20 sep: Rapper Lange Frans, die eerder de bezette Palestijnse gebieden bezocht, neemt het nieuwe UCP-boek 'Mijn ziel houdt stand en wacht op mij' in ontvangst. Hierin staan de levens van de mensenrechtenverdedigers opgetekend. Dinsdag 20 september, 13.00 uur, ROC Event Support, Zocherstraat 23, Amsterdam;
- 21 sep: Nacht van de Vrede in Tivoli, speeddaten met politici, kunstenaars en mensenrechtenverdedigers. Woensdag 21 september, Tivoli, Oudegracht 245, Utrecht, vanaf 20.00 uur.
- 22 sep: Dries van Agt is samen met de Palestijnen te gast op het Nijmeegse Canisiuscollege. 10.00 uur, Berg en Dalseweg 207, Nijmegen. 's Middags staat de bus voor de Radboud Universiteit in Nijmegen. Studenten kunnen in de bus voor informatie over de bezette Palestijnse gebieden en vragen stellen aan de mensenrechtenverdedigers, vanaf 16.00 uur, Comeniuslaan 4, Nijmegen.
- Zie voor meer informatie en het volledige programma: http://www.unitedcivilians.nl.

Baha'Hilo is coördinator van de Olijfbomencampagne en helpt boeren om op te komen voor hun rechten op land, eigendom en vrije vergadering. "Wij steunen boeren in hun strijd voor het kleinste lapje grond. Dat is niet niks als je weet dat Israël alle middelen inzet om onze laatste beetjes land af te pakken."

Nidal Al Azza is advocaat, mensenrechtenverdediger en vader van vier kinderen. Hij is medeoprichter van het 'Lajee Center', een jongerencentrum in het Aida vluchtelingenkamp. Hij schrijft poëzie en theater. Nidal is zes keer gevangen gezet, de eerste keer toen hij veertien was.

United Civilians for Peace (UCP) zet zich in voor een rechtvaardige en vreedzame oplossing van de Israëlisch-Palestijnse kwestie, waarbij de rechten en belangen van burgers centraal staan. Uitgangspunten zijn het internationale recht en de mensenrechten. UCP is een samenwerkingsverband van Oxfam Novib, ICCO, Cordaid en IKV Pax Christi.

Links:
http://www.unitedcivilians.nl



Razende Robot Reporter