Algemene Onderwijsbond

19-09-2011

Groninger bestuur krijgt bruidsschat aangevuld

De gemeente Groningen gaat de bruidsschat die bij de verzelfstandiging van het bestuur voor openbaar onderwijs O2G2 is afgegeven, aanvullen met ruim 4,6 miljoen euro. Volgens O2G2 is dat bedrag ontoereikend. Ontslagdreiging is nog niet over.

Het Groninger bestuur O2G2 heeft grote financiële problemen. Dat zou komen doordat er een te krappe bruidsschat door de gemeente is meegegeven bij de verzelfstandiging eind 2009. Dit jaar sloot het bestuur af met een negatief resultaat van 4,5 miljoen euro. Een kleine 140 fte moet volgens O2G2 het veld ruimen.

Omdat gemeente en bestuur het niet eens waren over wie de schuldige is van de financiële problemen heeft de gemeente Leeuwendaal Vos/ABB gevraagd onderzoek te doen naar de bruidsschat. Dat adviesbureau stelt nu dat er op de hoogte van de bruidschat juridisch niets af te dingen valt. Maar dat de gemeente destijds niet voor een marktconforme som heeft gekozen.

Wanneer de gemeente had gekeken welk bedrag gebruikelijk wordt toegekend voor de verzelfstandiging, was de bruidsschat hoger uitgevallen. "Het is niet een kwestie van verkeerd inschatten, maar een kwestie van anders inschatten", zei Onderwijswethouder Elly Pastoor (PvdA) hierover op Oog tv, de stadszender van Groningen. "We hadden toen beter moeten kijken. En dat gaan we nu repareren." De gemeente is van plan ruim 4,6 miljoen euro over te maken op de rekening van O2G2.

Maar daarmee is de kous niet af. Omdat er een wettelijke bepaling is die stelt dat openbaar en bijzonder onderwijs gelijk behandeld moeten worden, moet de gemeente ook 4,1 miljoen euro overmaken aan het christelijk onderwijs. "De gemeente kan die 4,6 miljoen niet met terugwerkende kracht in de bruidsschat stoppen en zal dus het christelijk onderwijs moeten compenseren. Hoe het kan dat het christelijk onderwijs dan niet ook 4,6 miljoen krijgt, is mij vooralsnog niet duidelijk", zegt AOb-rayonbestuurder Marja de Bree hierover.

De VVD in de raad van Groningen wil snel duidelijkheid van het gemeentebestuur over de tegenvaller. De PvdA was destijds aanjager van de verzelfstandiging en voelt zich verantwoordelijk. De partij begrijpt niet waarom er automatisch ook miljoenen moeten naar het bijzonder onderwijs, ook al heeft deze dat misschien niet nodig. Ook de Stadspartij verwacht een stevig debat over de kwestie in de gemeenteraad. De raad bespreekt de zaak 26 oktober.

O2G2 heeft in de tussentijd laten weten het bedrag van 4,6 miljoen ontoereikend te vinden. De problemen zijn dan ook groot. Bij de verzelfstandiging bleek dat er nul euro was gereserveerd voor personele knelpunten. Voor het onderhoud van de 63 gebouwen was slechts een miljoen beschikbaar, terwijl het negenvoudige nodig zou zijn. Daarnaast stevent bijna de helft van de openbare scholen af op het predicaat `zwak'.

Om de problemen het hoofd te bieden heeft O2G2 een reorganisatieplan opgesteld waarmee 140 fte geschrapt wordt. Dat had in samenspraak met de onderwijsbonden moeten gebeuren. Maar die moesten er via via van horen. De AOb heeft pas 26 september een afspraak met het Groninger bestuur. Rayonbestuurder De Bree: "Ik heb nog steeds geen stukken gezien."