CDA


Omtzigt: Vraagtekens bij aanpak van DigiD fraude maandag 19 september 2011

CDA woordvoerder Pieter Omtzigt eist samen met de PvdA opheldering van staatssecretaris Weekers van Financiën over belastingfraude met behulp van DigiD.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat fraudeurs in staat bleken om de gegevens van een ander te veranderen, waardoor de toeslagen voor zorg, huur of kinderopvang op de rekening van de fraudeurs werd gestort. De Belastingdienst heeft dat gat in het systeem inmiddels gedicht, maar Omtzigt vreest dat de fraude nog altijd mogelijk is. Er kan namelijk nog steeds een willekeurig rekeningnummer worden gebruikt om het geld naar over te maken. Daarom heeft hij de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de staatssecretaris van Financiën


1. Heeft u kennis genomen van het artikel "Makkelijker konden ze het niet maken" in NRC Next van 19 september 2011?
2. Hoeveel dossiers hadden op 19 september 2011 dossiercode 508888, ofwel het vermoeden van identiteitsfraude? Kunt u ook aangeven hoe aantal zich per maand ontwikkeld heeft van 1 januari 2011 tot 1 september 2011?

3. Welke alarmsignalen zijn binnen de belastingdienst/toeslagen afgegaan bij deze massale fraude en waar hebben zij toe geleid?
4. Voor hoeveel geld is er naar uw schatting in 2008, 2009, 2010 en 2011 gefraudeerd doordat toeslagen, voorlopige teruggaven en andere stortingen van de belastingdienst op een rekeningnummer is gestort, dat niet toebehoorde aan degene die recht op het geld?
5. In mei antwoordde u (Kamervragen 2217, jaar 2010/2011, vraag 7) dat: "Op grond van de wet is het mogelijk uitbetaling van een belastingteruggaaf of tegemoetkoming te doen plaats vinden op een bankrekening die op naam gesteld is van een derde. Daarvan wordt op grote schaal gebruik gemaakt. â¦â¦Wanneer per belastingplichtige in beginsel nog slechts één rekeningnummer in gebruik is, wordt het laten uitbetalen van een teruggaaf of toeslag op rekeningnummer van een derde onmogelijk." Wanneer gaat u het wettelijk onmogelijk maken om een toeslag op een andere dan een eigen rekening (of gecontroleerde derdenrekening) uit te betalen?
6. Heeft u al overleg gehad met de banken, zodat zij een naam/nummer controle kunnen uitvoeren? Zo nee, wanneer zult u dit overleg plannen?

7. Hoe vaak is het rekeningnummer veranderd door een derde, zonder dat de betrokkene dat kon beïnvloeden en heeft de belastingdienst/toeslagen of de belastingtelefoon het advies gegeven: "wij doen één poging om deze persoon het geld vrijwillig te laten terugstorten. Wil hij of zij dat niet, dan krijgt u zijn of haar gegevens en dan kunt u via een civiele procedure het geld terug proberen te krijgen."

8. Klopt het dat de politie weigert om de aangifte op te nemen in deze gevallen?

9. Op welke wijze gaat u ervoor zorgen dan betrokkenen een oprecht excuus krijgen voor de gang van zaken bij de belastingdienst en dat dit nooit, maar dan ook helemaal nooit meer kan voorkomen?