Woonbond


19-09-2011 Huurteam Utrecht kan toch verder met spreekuur

Het Huurteam Utrecht werd even in zijn bestaan bedreigd, maar kan dankzij een besluit van de gemeenteraad een doorstart maken op de Uithof, de Utrechtse studentencampus.

Kamerhuurders kunnen in het gebouw van de Utrechtse studentenhuisvester SSH elke dinsdag, woensdag en donderdag tussen 13.00 en 17.00 uur terecht op het spreekuur.

Afbeelding: achterstallig onderhoud De problemen waarmee het Huurteam helpt zijn bijvoorbeeld 'een te hoge huur', een veel voorkomend probleem in Utrecht, achterstallig onderhoud en gebreken. Het Huurteam doet dan gratis een woningopname en toetst de kwaliteit van de woning en het huurcontract aan geldende wet- en regelgeving.

Kwetsbaar

De Utrechtse studentenbond USF Studentenbelangen en de gemeente Utrecht namen in 2010 het initiatief om een Huurteam in het leven te roepen. Door het studentenkamertekort in Utrecht staan woningzoekende studenten in een kwestbare positie. Huisjesmelkers maken daar misbruik van en vragen bijvoorbeeld vaak exorbitante prijzen voor kleine en slecht onderhouden studentenwoningen.

Hoge huur

Uit de praktijk van het Huurteam Utrecht blijkt dat studenten gemiddeld maar liefst meer dan 100 euro per maand teveel betalen. Het Huurteam brengt gratis advies uit en helpt kamerbewoners bijvoorbeeld bij het in gesprek gaan met de huisbaas of het starten van een procedure bij de huurcommissie. Het Huurteam Utrecht wordt gefinancierd door de gemeente en Stade Advies zorgt voor de onafhankelijk én gratis uitvoering.

Aanmelden kan via de website van het huurteam:
www.huurteam-utrecht.nl