Belgische Federale Overheid


Burundi - Aanslag Gatumba

Datum: 19 september 2011

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere is geschokt door de aanslag op een café in Gatumba waarbij 36 doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Dit bloedbad, waarbij ook kinderen en ouderen werden getroffen, getuigt van een grote lafheid en wordt sterk veroordeeld.

In deze beproeving die Burundi momenteel kent, betuigt Minister Vanackere zijn oprechte deelneming aan de families van de slachtoffers en wenst hij de gewonden veel moed toe.

Minister Vanackere drukt ook zijn bezorgdheid uit over de opflakkering van het geweld in Burundi. Hij benadrukt dat geweld op geen enkele wijze kan bijdragen tot een oplossing in Burundi. Hij roept alle gewapende groeperingen op hun wapens neer te leggen.

De Minister herhaalt met overtuiging de oproep die hij tijdens zijn bezoek in juni deed: «Ieder moet de weg van politieke dialoog vooropstellen en het gemeenschappelijk streven naar een socio-economische ontwikkeling ten voordele van iedereen ondersteunen, in overeenstemming met de legitimiteit van de instellingen en van de democratische principes».