Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 19 september 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: aanvullende informatie statenvoorstel PS/2011/461 Uitwerking Energiefonds Overijssel BV (GM-beslissing d.d. 14-09-2011)
Kenmerk: 2011/0165025

GS zenden een brief met aanvullende informatie bij het statenvoorstel Uitwerking Energiefonds (PS/2011/461). De informatie gaat over de wijze waarop de doelstelling van 20 % hernieuwbare energie gedefinieerd en gemeten wordt.

Onderwerp: Beantwoording brief College van B&W gemeente Dinkelland (GM-beslissing d.d. 19-09-2011) Kenmerk: 2011/0159290

Het college van Burgemeester en Wethouders van Dinkelland draagt bij Gedeputeerde Staten ideeën aan voor concrete invulling voor de herijking van Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en vraagt om een actieve betrokkenheid bij het proces. Gedeputeerde Staten geven aan te starten met de herijking van de EHS wanneer duidelijkheid over het deelakkoord 'Natuur en Landelijk gebied' is verkregen en hierbij de partners te betrekken.

Onderwerp: IMG-aanvraag Cultuurdriehoek Deventer
(GM-beslissing d.d. 21-09-2011)
Kenmerk: 2011/0167153

Gedeputeerde Staten van Overijssel dragen ¤ 5 miljoen bij aan de integrale ontwikkeling van de historische binnenstad van Deventer. Daarbij realiseert Deventer de Cultuurdriehoek, bestaande uit het Geert Grootehuis op het Lamme van Dieseplein, de nieuwbouw van de Openbare Bibliotheek en Lokale Omroep aan de Stromarkt en Hegius Film&Theater aan de Nieuwe Markt.

Onderwerp: beslissing op bezwaarschrift Natuurmonumenten A11-036 Kenmerk: 2011/0158539

Gedeputeerde Staten hebben besloten een bezwaarschrift van Natuurmonumenten tegen de afwijzing van een subsidieaanvraag op basis van paragraaf 9.10 Ubs "verwerven areaal nieuwe natuur EHS" gedeeltelijk gegrond en voor het overige ongegrond te verklaren. Tevens is besloten de aanvraag voor een bedrag van ¤255.500 niet te honoreren.

Onderwerp: Advies aan PS over brief van de heer Otten te Hellendoorn over bestemming motorcrossterrein in bestemmingsplan Buitengebied 2009 Hellendoorn Kenmerk: 2011/0158567

Een inwoner van Hellendoorn heeft Provinciale Staten (PS) gevraagd duidelijk te maken waarom de provincie akkoord is gegaan met de bestemming "Natuur" met aanduiding "motorcrossterrein toegestaan" op het motorcrossterrein aan de Koetreeweg in Hellendoorn, zoals dat is opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied 2009 van de gemeente Hellendoorn. PS hebben Gedeputeerde Staten (GS) gevraagd hierover te adviseren. GS informeren PS en laten weten dat met de gekozen bestemming recht wordt gedaan aan zowel het belang van de ecologische hoofdstructuur als de bestaande situatie dat er reeds tientallen jaren een motorcrossterrein is gevestigd aan de Koetreeweg.

Onderwerp: Aanpassing Verordening Financieel Beheer Overijssel 2003 in relatie tot het treasurystatuut Kenmerk: 2011/0157929

GS hebben het Statenvoorstel tot wijziging van de Verordening Financieel Beheer Overijssel 2003 vastgesteld. Aan deze verordening wordt een artikel toegevoegd waarin de bevoegdheden van GS ten aanzien van de Treasury zijn opgenomen. Daarnaast hebben GS de Uitvoeringsregeling Treasury Overijssel 2011 vastgesteld onder voorbehoud van instemming van Provinciale Staten met de voorgestelde verordening. Deze uitvoeringsregeling vervangt daarmee het huidige Treasurystatuut.

Onderwerp: Begrotingswijzigingenbeleid 2011
Kenmerk: 2011/0159031

In de Perspectiefnota 2012 is de richting voor een nieuw begrotingswijzigingenbeleid bepaald. In het beleidskader begrotingswijzigingenbeleid 2011 zijn deze uitgangspunten verder uitgewerkt.

Onderwerp: Waterprestaties pMJP brief aan Provinciale Staten. Kenmerk: 2011/0155189

Gedeputeerde Staten hebben met de waterschappen in Overijssel overleg gevoerd over de waterprestaties in het provinciaal Meerjarenprogramma. Gedeputeerde Staten hebben besloten geen wijzigingen aan te brengen in de convenanten die in 2006 met de waterschappen zijn gesloten en de daarin aangegeven normkosten te handhaven. Verder hebben Gedeputeerde Staten de waterschappen verzocht om de waterprestaties zoveel mogelijk losgekoppeld van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) te realiseren, wanneer daardoor obstakels in de uitvoering kunnen worden vermeden. In veel gevallen hebben waterschappen projecten zo opgezet dat niet alleen waterdoelen worden gerealiseerd, maar ook de EHS. De financiering van projecten is daarop afgestemd. Nu de grondverwerving ten behoeve van de EHS is stilgelegd, komen ook de waterdoelen in gevaar. Ontkoppeling van EHS en wateropgave kan hiervoor een oplossing zijn. Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten per brief van deze ontwikkeling op de hoogte.

Onderwerp: Intentieovereenkomst Polymer Science Park Kenmerk: 2011/0157064

De provincie Overijssel is medeondertekenaar van de intentieovereenkomst voor het allereerste Science Park in Zwolle. De overeenkomst vormt de aftrap van een samenwerkingsverband tussen Wavin, DSM, Christelijke Hogeschool Windesheim en Stichting Deltion College voor de start van een open innovatiecentrum voor bedrijven en onderwijs, onder de noemer Polymer Science Park (PSP). Het PSP wil bedrijven en kennisinstellingen stimuleren om samen te werken en over traditionele technologische afbakeningen van kunststoffen en coatings heen te kijken. Daarnaast stelt het park zich ten doel kennis en onderzoek op dit gebied te verbreden en verbeteren, maar ook de bedrijvigheid ervan te vergroten. Deze voorziening moet leiden tot meer en betere producten en productieprocessen. Naast het stimuleren van innovatie en groei, wil het PSP ondernemerschap bevorderen onder studenten om zo de kenniskloof tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven te verkleinen. Tevens wordt met de komst van het park aangesloten op de vraag naar goed opgeleid personeel in de kunststofindustrie. Het volledige park moet rond 2020 worden en werk bieden aan circa duizend kenniswerkers. Via een aanjaagbudget wordt beoogd een investering van ¤ 100 mln. te genereren.

Onderwerp: Uitvoeringsbesluiten SNL 2011/2012
Kenmerk: 2011/0161423

Gedeputeerde Staten (GS) hebben een aantal besluiten genomen om het Subsidiestelsel natuur- en landschapsbeheer (SNL) uit te kunnen voeren. Hiermee maken zij het mogelijk om het stimuleringsbeleid voor natuur- en landschapsbeheer te continueren. Gedeputeerde Staten hebben hiervoor het Natuurbeheerplan Overijssel 2012 vastgesteld. Met dit plan geven Gedeputeerde Staten aan waar welke SNL-subsidies mogelijk zijn. Het ontwerp van dit plan heeft vanaf 30 mei tot en met 10 juli 2011 ter inzage gelegen. Op basis van de zienswijzen en reacties hebben Gedeputeerde Staten het plan aangepast. Gedeputeerde Staten hebben verder besloten de subsidieaanvragers die ten onrechte geen SNL-subsidie hebben kunnen ontvangen, voor 2011 eenmalig subsidie te verlenen in overbrugging op hun aanvraag voor 2012. Tenslotte hebben de Europese Commissie en de staatssecretaris van Economie, Landbouw en Innovatie het SNL goedgekeurd voor staatssteun respectievelijk de Wet Investeringsbudget Landelijk Gebied. Gedeputeerde Staten stellen de hiermee noodzakelijke gemoeide wijzingen in hun subsidiekader en de uitvoeringsorganisatie vast.

Onderwerp: Havenvisie Zwolle Kampen Netwerkstad
Kenmerk: 2011/0137962

Zwolle Kampen Netwerkstad (ZKN), waarvan de provincie Overijssel één van de partners is, heeft een Havenvisie opgesteld, waarin de ambities zijn weergegeven ten aanzien van de ontwikkeling van de havens in deze regio tot 2030. De ambities zijn gericht op het beter positioneren van Zwolle en Kampen als logistiek knooppunt voor Noord Nederland. ZKN zet in op de vestiging van nieuwe logistieke en watergebonden bedrijven. Hiervoor zal de bereikbaarheid van de havens over weg, water en spoor verbeterd, de acquisitie versterkt en de beschikbare ruimte voor watergebonden bedrijven vergroot moeten worden. De visie sluit aan bij het beleid van de provincie, waarin is aangegeven dat het goederenvervoer over water moet worden gestimuleerd als alternatief voor vervoer over de weg. De provincie beschouwt de Havenvisie als bouwsteen voor de in het voorjaar 2012 af te ronden logistieke visie ZKN. Bij de presentatie van de logistieke visie ZKN zal de provincie haar positie t.a.v. logistiek bepalen, mede in relatie tot de logistieke plannen van Twente. Met de vaststelling van deze Havenvisie door ZKN is de discussie gestart over de uitbreiding van de Zuiderzeehaven. De provincie heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen de plannen van het rijk het uitdiepen van de vaarroutes via het IJsselmeer naar de Afsluitdijk op de lange baan te willen schuiven.




Provincie Overijssel