Lezing kritische Palestijnse christelijke theoloog Naim Ateek


The Christian Commitment to Israel. A Critical View from Palestine

NIJMEGEN, 20110818 -- Palestijns christen en bevrijdingstheoloog Naim Ateek roept het Westen op om haar automatische steun aan Israël te herzien. Hij vertelt over de positie van christenen en moslims in Palestina, over zijn eigen biografie, en over zijn oproep aan de wereld. De lezing van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt plaats op maandag 19 september van 20.00 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. www.ru.nl/sp/ateek

Het Westen moet Israël niet meer steunen. De onvoorwaardelijke sympathie van veel westerse christenen voor Israël is gevaarlijk en contraproductief: hun kritiekloze steun stelt Israël in staat een onderdrukkingsbeleid te voeren dat zich uiteindelijk tegen het land zelf zal keren. De westerse steun aan Israël brengt bovendien de Palestijnse christenen in een onmogelijke situatie.

Dat stelt de Palestijnse bevrijdingstheoloog Naim Ateek. Opgegroeid in een land dat verscheurd wordt door oorlog en geweld, kent Ateek de benarde situatie van moslims én christenen in Palestina als geen ander. Hij roept christenen in het Westen dan ook op hun houding tegenover Israël en de Palestijnen te herzien – terwille van de vrede.

Na de lezing gaat theoloog Stephan van Erp in gesprek met Ateek over zijn leven in Palestina, over zijn oproep en de implicaties daarvan aan de Nederlandse burger.

De voertaal is Engels.

Sprekers
Naim Ateek is een Palestijnse christen en theoloog en mede-auteur van het geprezen én bekritiseerde Kairosdocument. Hierin roepen Palestijnse theologen christenen wereldwijd op een economische boycot tegen Israël in te stellen.
Ateek is tevens oprichter en directeur van het Sabeel Ecumenical Liberation Theology Center in Jerusalem. Sabeel speelt een actieve rol bij de bemiddeling in het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen.
Dr. Stephan van Erp, universitair docent Systematische theologie aan de Radboud Universiteti Nijmegen, interviewt Ateek.

 Meer informatie www.ru.nl/sp/ateek