FNV KIEM

Maatschappelijke organisaties komen met alternatieve troonrede

dinsdag 06 september 2011

De vakbeweging (FNV, CNV, MHP), de CG-Raad (chronisch zieken en gehandicapten), de Raad van Kerken en Humanitas houden op maandag 19 september, de dag voor Prinsjesdag, een Nationaal Beraad in Den Haag. Inzet zijn de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte die vooral de lagere en middeninkomens hard gaan treffen.

Doel van het Beraad is om te laten zien wat de harde werkelijkheid is achter de mooie woorden. Het kabinet verkoopt hard beleid als een feestje en die ballon willen de betrokken organisaties doorprikken. Het Beraad moet de opmaat worden naar grotere acties later dit jaar.

Bezuinigingsdrift
De bezuinigingsdrift van het kabinet treft haast elk gezin. Ouderen, jonge gezinnen met kinderen, zzp'ers, mensen met een uitkering of in de sociale werkvoorziening en chronisch zieken met een persoonsgebonden budget worden extra hard getroffen. Maar de burger gaat er niet alleen financieel op achteruit. De kwaliteit van de publieke dienstverlening in het openbaar vervoer, de kinderopvang, bij de gemeenten en in het onderwijs komt steeds meer onder druk te staan.

Oneerlijk, onnodig en onverstandig
De FNV heeft onlangs in een open brief aan premier Rutte laten weten de bezuinigingskeuzes van het kabinet oneerlijk, onnodig en onverstandig te vinden. Vooral de lagere en middeninkomens zijn hiervan de dupe. `Er dreigt een slagveld met forse aanslagen op de kwaliteit van de samenleving en op de koopkracht van werknemers, zzp'ers, ouderen en uitkeringsgerechtigden', aldus Catelene Passchier, coördinator arbeidsvoorwaarden bij de FNV.

De échte troonrede
In de ochtend organiseren bonden en andere organisaties workshops met leden en kaderleden op verschillende plaatsen in Den Haag. 's Middags trekken deelnemers naar een centrale lokatie voor een gezamenlijke bijeenkomst met sprekers en de echte troonrede.