Ingezonden persbericht


Prof. Dr. Ludo Jongen geeft lezing over het mirakelboek in Museum Flehite

maandag 19 september 2011, 20.00 uur

Prof. Dr. Ludo Jongen geeft op 19 september in Museum Flehite een lezing over het Amersfoortse Mirakelboek. In het middeleeuwse boek werden de wonderen vastgelegd die zich rond Maria van Amersfoort voltrokken. Het boek biedt een waardevolle kijk op de pelgrimage van destijds. Wie kwamen er naar Amersfoort? Waarvoor vroeg men hulp aan Maria? Om de tekst, geschreven in het oud Hollands, beter toegankelijk te maken, heeft Ludo Jongen het Mirakelboek hertaald. In zijn lezing zal hij vertellen over Amersfoort als bedevaartplaats en passages uit het hertaalde boek voordragen. De lezing begint om 20.00 uur. Ontvangst om 19.30 uur met een kop koffie. Kosten zijn ¤ 10,- inclusief bezoek aan de tentoonstelling Maria, idool van alle tijden.

Sinds Amersfoort een officiële bedevaartsplaats werd, was er in de stad een Mirakelboek, waarin alle wonderen opgetekend werden die zich voltrokken rond bedevaartgangers die naar Amersfoort gingen. Waarschijnlijk werd het Mirakelboek beheerd door de Wondermeester, die huisde in het Kapelhuis, het middeleeuwse pand dat nog steeds op de hoek van het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof en de Krankeledenstraat staat. In totaal tekenden diverse Wondermeesters 542 wonderen in het Mirakelboek op tussen 1444 en circa 1545. Het zijn korte verslagen van mensen die genazen van een ziekte, aan de verdrinkingsdood ontkwamen of behoed werden voor krankzinnigheid.

Het originele Mirakelboek is helaas niet bewaard gebleven, maar gelukkig hebben ijverige monniken enkele eeuwen geleden drie kopieën gemaakt die zich nu bevinden in de collecties van de Oud-katholieke Parochie van de Heilige Georgius, Archief Eemland en de Koninklijke Bibliotheek van Brussel. Twee kopieën zijn te zien in de tentoonstelling Maria, idool van alle tijden. Wie de bladzijdes van de oude boeken bekijkt, kan de tekst waarschijnlijk volgen, maar een beetje puzzelen is het wel: "Item het was een kijndt van Jutfaes, wende was lange tijt creuepel ende lam mit beijen beenen. Die olders loeffden haer bevaert tot Onse Lieve Vrouwe t'Amersfoert ende dat kijndt bestont te gaen ende dede zijn bedevaert". Hoe de tekst klinkt in de hertaling van Ludo Jongen, kan iedereen ervaren die op 19 september naar zijn lezing in Museum Flehite komt luisteren.

Ludo Jongen is als mediëvist verbonden aan de Universiteit van Leiden en is hoogleraar Nederlands aan de Johannes Paulus II-universiteit te Lublin (Polen). Zijn lezing is onderdeel van een uitgebreid activiteitenprogramma bij de tentoonstelling Maria, idool van alle tijden, t/m 6 november te zien in Museum Flehite. Meer over de tentoonstelling en een volledig overzicht van alle activiteiten is te lezen op www.idoolvanalletijden.nl.

Lezing: maandag 19 september, 20.00 uur
Zaal open: 19.30 uur (ontvangst met kop koffie)
Waar: Museum Flehite, Westsingel 50, Amersfoort
Reserveren: info@museumflehite.nl of T 033 - 247 11 00.

////// Einde bericht //////

Rabobank Amersfoort en omstreken is hoofdsponsor van Museum Flehite