Gemeente Berkelland


Militaire oefeningen in Berkelland van 19 tot en met 24 september

Deze week zijn er twee militaire oefeningen in onze gemeente. De eerste oefening is van 19 tot en met 23 september het vierkant Zwolle, Hardenberg, Aalten en Didam.

Militiare oefening nationale Reserve

Ook de nationale reserve oefent op 23 en 24 september in Berkelland.

Deze week zijn er twee militaire oefeningen in onze gemeente. De eerste oefening is van 19 tot en met 23 september het vierkant Zwolle, Hardenberg, Aalten en Didam. En deNationale reserves gaat op 23 en 24 september ook oefenen in Berkelland.

Eerste oefening

Deze oefening is van 19 tot en met 23 september en wordt gehouden in een gebied dat ligt in het vierkant Zwolle, Hardenberg, Aalten en Didam. Er doen 30 militairen en 7 voertuigen aan mee. Er zal tijdens deze oefening geen gebruik worden gemaakt van oefenmunitie.

Wat wordt er geoefend?

De volgende activiteiten worden geoefend:


· Verplaatsen over bestaande wegen en paden


· Inrichten posten (overdag en 's nachts). De voertuigbemanning zal toestemming vragen aan de eigenaar van het terrein


· Begeleiden colonneverplaatsing


· Verplaatsingen te voet

Tweede oefening

Deze oefening is op 23 en 24 september 2011 en wordt gehouden door de Nationale reserves. De nationale reserves hebben tot taak het beveiligen en bewaken van Nederlands grondgebied. Ze treden bij voorkeur op in de eigen omgeving. Aan deze oefening nemen 25 militairen en 4 voertuigen deel. De oefening wordt gehouden in een gebied dat ligt in het vierkant Vorden, Eibergen, Winterswijk en 's Heerenberg.

Wat wordt er geoefend bij deze oefening?

Bij deze oefening worden de volgende activiteiten geoefend:


· Uitvoeren van sociale patrouilles


· Inrichten van een verkeerssluis (locatie Netterzand, Gendringen)


· Samenwerking met civiele hulporganisaties


· Verplaatsen over bestaande wegen en paden

Alleen openbare wegen en terreinen

In principe wordt alleen gebruik gemaakt van openbare wegen en terreinen. De eenheid die oefent vraagt van te voren aan de eigenaren/beheerders toestemming voor het gebruik van particuliere terreinen of objecten. Er zal alles aan gedaan worden om hinder van burgerverkeer te voorkomen.

Schade?

Is er, ondanks voorzorgsmaatregelen, toch schade door de oefening ontstaan? Dan kunt u dit, onder vermelding van zoveel mogelijk gegevens zoals: eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc., melden aan:

Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims

Postbus 20703

2500 ES Den Haag

Telefoon 070-3396701