Nederlandse Vereniging van Journalisten

Het kabinet schept geestelijke armoede

dinsdag 13 september 2011 | Diverse maatschappelijke organisaties (FNV, CNV, MHP, Humanitas, Raad van Kerken en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad) gaan maandag 19 september, de dag voor Prinsjesdag, aandacht vragen voor de grote gevolgen die de bezuinigingen van het kabinet hebben. Vanaf 14.00 uur zal er een manifestatie worden gehouden op het Malieveld in Den Haag. 's Ochtends vragen de deelnemende organisaties aandacht voor hun eigen specifieke problematiek. De NVJ en FNV KIEM zullen de exorbitante bezuinigingen op de publieke omroep en de kunst & cultuur aan de orde stellen.
Hoezo, kwaliteit behouden? De Wereldomroep wordt op korte termijn zwaar in haar functies beperkt. Dat leidt onder andere tot kwaliteitsverlies van de beeldvorming van Nederland in het buitenland. De grote kortingen op de landelijke publieke omroepen moeten nog ingevuld worden, maar dat het uiteindelijk ten koste van de kwaliteit zal gaan is helder. Het budget van het MCO wordt met 54 procent gekort waardoor onder meer het voortbestaan van het unieke Metropole Orkest ernstig wordt bedreigd.

De publieke omroep is een belangrijke schakel in het medialandschap, die informatie en inzichten biedt en daarmee de mogelijkheid tot meningsvorming. Kunst prikkelt vooral de verbeelding en schept ongekende vergezichten die mensen kunnen inspireren en uitzicht bieden op de zin van het bestaan. Marginaliseren leidt tot geestelijke armoede.

Graag nodigen NVJ en FNV KIEM leden uit om onder leiding van Cees Grimbergen deel te nemen aan het debat dat we over dit onderwerp organiseren op:

Maandag 19 september
Tussen 11.00 en 13.00 uur
Koninklijk Conservatorium
Juliana van Stolberglaan 1, Den Haag

Er wordt voor een lunch gezorgd. Uiteraard word je ook van harte uitgenodigd om na het debat mee te gaan naar het Malieveld voor de manifestatie.

Aanmelden voor ochtendprogramma kan via omroep@nvj.nl. (eventuele vervoerskosten kunnen na afloop worden gedeclareerd)

Houd de site van NVJ in de gaten voor het actuele programma en eventuele wijzigingen.
Twitter hashtag: #19demo
¼