Gemeente Enschede

Scholieren zoeken Jonge Ondernemers in Enschede

Start project om jongeren geld te leren verdienen

Wethouder Jeroen Hatenboer geeft samen met vijf jongeren van verschillende Enschedese scholen op 19 september om 16.00 uur in het stadhuis het startschot voor JOEnschede. De vijf scholieren gaan vanaf dat moment op zoek naar het beste ondernemingsplan van jonge Enschedeërs in de leeftijd tussen 10 en 18 jaar. Iedereen die denkt een geweldig idee te hebben waarmee geld te verdienen is, kan dit plan insturen. De vijf beste ideeën worden beloond met een startkapitaal van
1.000 euro om het idee uit te voeren. Jongeren die aan de wedstrijd willen meedoen, kunnen alle informatie vinden op www.joenschede.nl. Ook kunnen ze zich hier aanmelden.

Het idee om de ondernemingslust bij jongeren aan te wakkeren, komt van de Enschedese Jette Wolbers (12 jaar). Ze hoorde dat wethouder Hatenboer jongeren meer wilde betrekken bij wat er gebeurt in de gemeente en bedacht met enkele ervaringsdeskundigen JOEnschede. 'Ik vind het geweldig dat ik mijn plan nu samen met andere leerlingen kan uitvoeren', vertelt Jette enthousiast. De campagne richt zich op Enschedese jongeren tussen 10 en 18 jaar. Alle informatie staat in een flyer die onder meer op scholen ligt, en op de website.

Iedereen kan een idee insturen. Het is de bedoeling dat de onderneming zoveel mogelijk winst maakt. Het team van JOEnschede verzamelt en beoordeelt vanaf nu de plannen die worden ingestuurd. Alle plannen moeten voor 1 november binnen zijn. Op 1 december wordt bekend gemaakt welke vijf `ondernemingen' hebben gewonnen. Zij krijgen 1.000 euro om de plannen uit te voeren. Ook krijgen deze teams een eigen coach die hen begeleidt en helpt om een bedrijfsplan op te zetten. Als er winst wordt gemaakt, mogen de jonge ondernemers de winst zelf houden. De investering van de gemeente moeten zij wel terugbetalen. De gemeente gebruikt dit geld weer om het project volgend jaar te kunnen herhalen. Als de ondernemingen verlies draaien, is de gemeente (een deel van) haar bijdrage kwijt.

Aan het eind van het schooljaar wordt gekeken welke onderneming de meeste winst heeft behaald. Het winnende team ontvangt de JOEnschede-award 2011-2012 en organiseert volgend jaar JOEnschede. Wethouder Hatenboer is blij met dit project. `Jongeren denken niet gelijk aan ondernemen als je ze vraagt wat ze later willen doen.

Wij maken het met dit project leuker om op jonge leeftijd een serieuze manier ervaring als ondernemer op te doen. Zo ontwikkelen zij talenten die anders misschien niet eens worden aangesproken.'

Het team bestaat uit Jette Wolbers, Rik Abels, Melda Ay, Job Rusius en Isa Bouwmann. Zij worden begeleid door MKB Enschede (Elize Radema) , Advance (Jan Gerritsen), Saxion (Luc de Krosse) en de gemeente Enschede (Patrick Haveman en Ypkje Grimm).