Balans voert actie voor Instemmingsrecht ouders in het onderwijs!

Persbericht van Balans

Op maandag 19 september vraagt Oudervereniging Balans tijdens de protestactie 'Stop de stapeling', www.stopdestapeling.nl, met een ballonnenactie op de Koekamplaan in Den Haag aandacht voor het manifest Instemmingsrecht voor ouders in het Onderwijs. Balans is de landelijke vereniging voor ouders van kinderen met een ontwikkelingsstoornis op het gebied van leren en/of gedrag zoals ADHD, dyslexie, ODD, MCDD en PDD-NOS. Balans is van mening dat ouders instemmingsrecht dienen te hebben inzake het onderwijsarrangement voor hun kind en wil dat dit in de nieuwe wet, de Wet op het Passend onderwijs, wordt vastgelegd. De minister van OCW, Marja van Bijsterveldt, vindt dit niet nodig. Daarom voert Balans maandag actie om de minister te overtuigen dat instemmingsrecht echt in de nieuwe wet moet worden opgenomen. In de buurt van het podium zal Balans ballonnen uitdelen met een kaartje waarmee mensen het manifest kunnen ondersteunen. Ook kunnen mensen hun steun betuigen via www.balansdigitaal.nl

Manifest Instemmingsrecht
Het manifest Instemmingsrecht is opgesteld door Oudervereniging Balans, in samenwerking met de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het Platform Verstandelijk Gehandicapten (Platform VG). Aanleiding voor het opstellen van het manifest vormt een werkbezoek van Balans naar de Verenigde Staten, waar instemmingsrecht voor ouders in het onderwijs al jaren wettelijk geregeld is. Door ouders instemmingsrecht te geven in het kader van de Wet op het Passend onderwijs kunnen zij als gelijkwaardige partners in overleg treden met de school; de belangen van hun kind behartigen en daarmee hun verantwoordelijkheid als opvoeder waar maken.

Wet op het Passend Onderwijs
In de nieuwe wet op het Passend Onderwijs krijgen schoolbesturen in 2012 de plicht om elke aangemelde leerling 'een passend onderwijsarrangement' aan te bieden. Voor kinderen die een speciaal onderwijsaanbod nodig hebben, hoeft dat niet te gebeuren op de school waar het kind is aangemeld. Het kan ook op een school waarmee wordt samengewerkt. Instemming van de ouders is daarbij niet nodig, heeft de minister laten weten. Voor Oudervereniging Balans, De Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het Platform Verstandelijk Gehandicapten (Platform VG) is dit niet acceptabel en bovendien in strijd met het Europese verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind.

*

Links:
http://www.balansdigitaal.nl



Razende Robot Reporter