Gemeente Leidschendam-Voorburg



* Nieuws 2011

Restauratie monumentaal brugwachtershuisje Voorburg

15 september 2011 - De gemeente Leidschendam-Voorburg geeft het monumentale brugwachtershuisje van de Kerkbrug in Voorburg een flinke opknapbeurt. Maandag 19 september begint de aannemer met herstel van houtrot en vernieuwen van voegwerk. Alle houten onderdelen worden daarna flink in de verf gezet.
Aannemersbedrijf Bouwmeester heeft tot half oktober nodig om de restauratie uit te voeren.

Beschermd dorpsgezicht
Het brugwachtershuisje, een rijksmonument in eigendom van de gemeente, stamt uit 1892. Het huisje werd geprefabriceerd en is identiek aan het exemplaar bij de Nieuwe Tolbrug. Het is gebouwd in chaletstijl, gelijktijdig met de aanleg van de Kerkbrug, en stond oorspronkelijk langs de Westvlietweg op de oostelijke oever van de Vliet. In 1978 is het verplaatst naar de huidige locatie in de Kerkstraat, waar het deel uitmaakt van het beschermd dorpsgezicht Voorburg. Toen een paar jaar geleden de handbediening van de provinciale Kerkbrug werd vervangen door elektronische bediening op afstand, verloor het brugwachtershuisje zijn actieve functie.

Kwaliteitsimpuls
De gemeente wil dat na de opknapbeurt ook de openbare ruimte moet worden aangepakt, zodat het brugwachtershuisje beter tot zijn recht komt. Zij maakt hiervoor samen met de provincie Zuid-Holland een plan voor de ruimte rond de Kerkbrug. Hierin komen onder andere maatregelen om de schakelkasten voor de brugbediening met beplanting aan het zicht te onttrekken, concrete voorstellen om het aantal borden te verminderen of te veranderen, aanpassingen in het straatwerk en dergelijke. De gemeente hoopt dat de provincie binnen afzienbare tijd de uitvoering van dit plan ter hand neemt, zodat de entree van het beschermde dorpsgezicht hier een mooiere uitstraling krijgt.