Vrije Universiteit Amsterdam

Het ontstaan van de Centraalaziatische Gebergteketen


* Startdatum: 19-09-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Metamorphic evolution and tectonic implications of the metamorphic rock series in the Xilinhot-Linxi area, Inner Mongolia


* Spreker: Y. Li


* Promotor: prof.dr. G.R. Davies


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Yilong Li geeft nieuw inzicht in de tektonische stijl, de plaats van de groeven, het tijdstip van definitief samenvoegen en het botsingsproces in de Centraalaziatische Gebergteketen.

Accretiegebergten ontstaan wanneer een oceanische plaat onder een andere oceanische of continentale plaat schuift (subductie), en de korstfragmenten `aanmeren' aan de rand van het continent. De Centraalaziatische Gebergteketen (CAOB) in Noord-China is een groot accretiegebergte tussen het Siberische schild en de Tarim en Noordchinese schilden. Het oostelijk deel van de CAOB is de Solonker sutuurzone (groef die twee platen scheidt) die het einde van de botsing van de schilden aangeeft. In het Xilinhot-Linxigebied in de sutuurzone reconstrueerde Li de tektonische ontwikkeling door veldwerk en het bestuderen van de texturen, geochemie en ouderdom van de gesteenten.

De Siberische en Noorchinese schilden zijn elkaar drie keer genaderd en twee keer uiteengedreven. De schilden werden voor het eerst samengevoegd doordat zij van 1150 tot 800 miljoen jaar geleden (Ma) naar elkaar toe dreven. Opbreken en uiteendrijven van 800-450 Ma leidde tot het ontstaan van de Paleoaziatische Oceaan tussen de twee schilden. Tussen 490-380 Ma sloot de oceaan zich weer en werden stukken oceanische korst opgenomen in gebergteketens die van 380-320 Ma, aan het eind van de tweede naderingsfase, werden geërodeerd. Van 320-280 Ma ontstond door hernieuwd opbreken een smalle oceaan tussen de twee schilden. De laatste fase van nadering, van 320-280 Ma, zorgde voor het sluiten van dit bekken en het definitief samenvoegen van de twee schilden tot één continentaal blok.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam