Vrije Universiteit Amsterdam

Delen van zorg voor oudere ouders


* Startdatum: 19-09-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Sharing the care of older parents


* Spreker: N.V. Tolkacheva


* Promotor: prof.dr. T.G. van Tilburg, dr. M.I. Broese van Groenou


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Naast de partners van oudere mensen zijn hun volwassen kinderen de voornaamste bron van zorgverlening. Dat kinderen de zorg voor hun ouders met anderen (kunnen) delen staat centraal in het onderzoek van Natasha Tolkacheva. Zij toont de complexiteit en diversiteit van het proces van zorgverlening. Bovendien laat zij zien dat individuele zorgverlening en zorgbelasting wordt beïnvloed door andere potentiële en bestaande zorgverleners.Verschillen tussen mannen en vrouwen in steun aan een ouder zijn aan het veranderen.

Ten eerste toont Tolkacheva aan dat kinderen solidair met elkaar zijn in hun zorgverlening. Hoe meer zorg de broers en zussen geven, des te meer zorg een individueel kind zelf ook geeft. Daarnaast lijken kinderen elkaar vooral te compenseren wanneer sommige van hun broers en zussen minder zorg zouden kunnen of willen geven. Ten tweede lijkt het dat in families met grote overeenkomstigheid in kenmerken van kinderen de zorgparticipatie van kinderen groter is en kinderen de zorg meer gelijk verdelen.

Ten derde laat Tolkacheva het belang van genderrolopvattingen in zorg zien. In 1988 gaven dochters hun ouders meer steun dan zonen. Genderrolopvattingen van zonen en dochters spelen daarbij een grote rol. In 2000 blijken zonen en dochters echter niet meer verschillend van elkaar wat betreft hun steun aan hun ouder. Tolkacheva's resultaten lijken erop te wijzen dat verschillen tussen mannen en vrouwen in steun aan een ouder aan het veranderen zijn.

Ten vierde is de belasting lager als men de zorg deelt met meerdere mensen en als meer taken onderling worden verdeeld. Dit effect wordt echter niet veroorzaakt doordat men dan minder uren zorgt, maar mogelijk omdat men dan meer betrokkenheid ervaart. Een kind ervaart ook minder belasting als de zorg langer gedeeld wordt. Onenigheden binnen het zorgnetwerk vergroten de kans op ervaren zorgbelasting.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam