Vrije Universiteit Amsterdam

Virtuele agenten voor menselijke communicatie


* Startdatum: 19-09-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Virtual Agents for Human Communication: Emotion Regulation and Involvement-Distance Trade-Offs in Embodied Conversational Agents and Robots


* Spreker: M.A. Pontier


* Promotor: prof.dr. E.A. Konijn prof.dr. J. Treur


* Onderdeel: Faculteit der Sociale Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Sociale wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Tot nu toe werden Embodied Conversational Agents (ECA's) en sociale robots vooral ontwikkeld vanuit een technisch oogpunt. Ontwikkelaars van robots staan voor de uitdaging om ECA's te ontwikkelen die oprecht affectief gedrag begrijpen en kunnen simuleren. Matthijs Pontier keek naar modellen van menselijk emotioneel gedrag en maakte hier computermodellen van zodat robots deze kunnen gebruiken om hun 'eigen emoties' te simuleren en zich zo emotioneel menselijk kunnen gedragen.

In toekomstig onderzoek bij SELEMCA (www.selemca.com) worden deze modellen gebruikt om 'Caredroids' te ontwikkelen: menselijke robots die het welzijn van gebruikers en zorgverleners verhogen. Het is belangrijk om te realiseren dat dit soort technieken zowel met goede als slechte doeleinden kunnen worden gebruikt. Daarom is het goed om te reflecteren op dit onderzoek en daarmee zeker te stellen dat de stap die wordt genomen echt een stap voorwaarts is, die de levenskwaliteit van mensen verbetert.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam