Gemeente Enkhuizen

Brandweer Enkhuizen negende van Nederland

Tijdens de landelijke finale van brandweervaardigheidstoetsen op zaterdag 17 september heeft brandweer Enkhuizen de negende plaats behaald. Met het behalen van deze negende plaats mag Enkhuizen zich tot de beste negen brandweerkorpsen van Nederland rekenen.

Voor deze landelijke finale was een incident gensceneerd in de bossen rondom Oisterwijk. Tijdens een politie achtervolging crasht een voertuig op een boom, de bestuurder zit waarschijnlijk bekneld. Bij aankomst van de brandweer wordt de bestuurder door de ambulancebemanning uit het voertuig gehaald, voor de brandweer rest enkel nog het veiligstellen van het gecrashte voertuig.

Tijdens het veilig stellen ontstaat een explosie in een nabij gelegen restaurant, hevige rookontwikkeling komt uit een dakkapel naar buiten. Een aanwezige ober, die geraakt was door meerdere glasscherven, kan vertellen dat er beneden geen brand is en dat er op de eerste verdieping mogelijk Poolse werknemers aanwezig zijn. Het incident draaide van een hulpverlening naar brandbestrijding.

De begane grond werd verkend, op zoek naar een vaste trap die toegang bood tot de eerste verdieping. Hier ontstonden de problemen voor de Enkhuizer ploeg. De trap werd niet gevonden waarna een ladder gebruikt werd om toegang te verschaffen tot de verdieping. Via deze ladder was enkele minuten daarvoor een Poolse werknemer van het dak gehaald. Tijdens de brandbestrijding stuitte de ploeg op de vaste trap in het pand, hiervan werd ook direct gebruik gemaakt aangezien deze weg veiliger is dan een ladder. De late ontdekking van de trap heeft zoveel tijd gekost dat niet de gehele eerste verdieping verkend kon worden. Ondanks dat de brand wl geblust was, kon een totale verkenning niet plaatsvinden vanwege tijdsgebrek.
Tijdens de prijsuitreiking bleek de Enkhuizer inzet goed voor de negende plaats van de dag. Ondanks dat dit de laatste plaats was betekent dit dat de ploeg zich negende van Nederland mag noemen! Winnaar van deze dag, en dus landskampioen, was brandweer 's Gravenpolder.