Gemeente Dirksland


Succesvolle start natuurlessen scholen Goeree-Overflakkee door waterplan

De eerste twee natuurlessen vanuit waterplan Goeree-Overflakkee waren een groot succes.

Diepte meten met volle laarzen.

Waterplan Goeree-Overflakkee verlootte net voor de zomer acht natuurlessen aan de groepen 7 en 8 van de basisscholen op Goeree-Overflakkee. Door de combinatie van een lesbrief over water en de natuurles krijgen de basisschoolleerlingen een goed beeld van het belang van de beschikbaarheid van voldoende water en waterkwaliteit. Aanstaande vrijdag volgen nog eens vier groepen een natuurles in Stellendam en aan de Langeweg tussen Middelharnis en Nieuwe-Tonge.

De eerste twee natuurlessen vonden plaats bij de waterberging aan de zuidrand van Dirksland. Dit water is vorig jaar aangelegd vanuit waterplan Goeree-Overflakkee. De leerlingen voerden diverse opdrachten uit, zoals de diepte, de temperatuur en de helderheid van het water meten. Ook visten ze diertjes uit het water met schepnetjes. De leerlingen bestudeerden de vangst in een teiltje.

In de nieuwe waterberging zat nog niet zo heel veel leven, op een paar bootsmannetjes en muggenlarven na. Op zoek naar meer levende dieren onderzochten zij de omliggende sloten. Daar vingen de kinderen een grotere variatie aan waterbewoners: waterschorpioenen, stekelbaarsjes, poelslakjes, zoetwatergarnalen, bloedzuigers en veel rode larven van de dansmug.

IVN en WOEWEI voeren de natuurlessen uit. In totaal schreven 22 groepen zich in voor de natuurles. De scholen die uitgeloot zijn, krijgen een rondleiding aangeboden in een zuivering van waterschap Hollandse Delta.

Waterplan Goeree-Overflakkee is een samenwerking tussen de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee, het ISGO en waterschap Hollandse Delta. In het waterplan staan maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het watersysteem, zowel de waterhoeveelheid als de waterkwaliteit, verbetert.

Â