Wageningen Universiteit en Researchcentrum
maart 2012

Liquiditeitsverwachting varkenshouderij oktober 2011- maart 2012

19 sep 2011

Vanwege de aanhoudend slechte marktsituatie in de varkenssector en de verwachte ontwikkeling in het komende halfjaar, zijn op verzoek van o.a. Dienst Regelingen en banken liquiditeitsuitgangspunten opgesteld. De door het liquiditeitsoverleg vastgestelde prijzen worden gebruikt bij aanvragen BBZ en Garantstelling Landbouw. Deze prijsverwachtingen worden alleen afgegeven als liquiditeitstekorten ontstaan binnen bedrijven omdat langere tijd onder gemiddelde voerwinsten worden gerealiseerd.

Marktontwikkelingen in de varkenssector
De varkenshouderij heeft momenteel te maken met hoge kosten voor voer. Deze zijn vanaf begin 2010 tot nu met 8 cent gestegen tot niveaus die boven de prijspieken in 2008 stijgen. Tegelijkertijd zijn de biggenprijzen deze zomer sterk gedaald, zodat met name in de zeugenhouderij onder gemiddelde voerwinsten worden behaald. Beide waren de aanleiding om de verwachtingen voor de korte termijn en de invloed voor de liquiditeitspositie te bekijken en liquiditeitsverwachtingen op te stellen.

Ontwikkeling voerwinsten en prijzen in Nederland De voerwinsten in de vleesvarkenshouderij waren de afgelopen jaren beneden gemiddeld. De afgelopen 4 jaar waren matig en met name 2007 tot en met 2009 lieten lage voerwinsten zien. De vleesvarkenshouderij heeft daardoor weinig reserves kunnen opbouwen. Voor de vleesvarkenshouderij liep de vleesprijs in deze periode licht op totdat deze in januari dit jaar hard onderuit gingen als gevolg de dioxinecrisis. De dioxinecrisis in Duitsland heeft in januari de voerwinsten voor enkele weken doen minimaliseren, maar herstelden vervolgens snel naar de niveaus voor de crises. Als gevolg van een lage biggenprijs, worden er momenteel in de vleesvarkenshouderij nog redelijke voerwinsten gehaald.

De zeugenhouderij liet afgelopen jaren wisselende, maar gemiddeld redelijke voerwinsten zien. Alleen gooide vanaf de herfst van 2010 de oplopende voerprijzen roet in het eten. Ook de dioxinecrisis heeft voor enkele weken tot slechte biggenprijzen geleid. Na een herstel van de biggenprijs na de dioxine-crisis is de biggenprijs vanaf eind mei sterk gaan dalen van ruim boven de ⬠40 tot rond ⬠30 deze zomer. In combinatie met de hoge voerprijzen leidt dit tot onder gemiddelde voerwinsten. Er is op korte termijn vooralsnog geen zicht op herstel hiervan.

Wereldwijd slechte oogsten van granen en extreem lage voorraden van granen en sojabonen zijn de motor achter de prijsstijgingen van voer. Ook andere grondstoffen zijn schaars en de dure granen nemen veel andere grondstoffen mee in de prijsstijgingen. De laatste maanden stabiliseren de mengvoerprijzen zich, maar de verwachting is dat voer voorlopig duur blijft.

Begrotingsnormen voor de korte termijn (oktober 2011-maart 2012) Voor het komend half jaar worden geen hogere prijzen voor biggen en vlees verwacht. Voor de voerprijzen wordt slechts een lichte daling verwacht. De verwachte biggenprijs is vastgesteld op ⬠36,00. De verwachte vleesprijs is gesteld op ⬠1,34 per kg. Voor de voerprijzen wordt ⬠27,50 voor zeugenvoer, ⬠37,- voor biggenvoer en ⬠27,- voor vleesvarkensvoer gehanteerd. Bij deze uitgangspunten bedraagt de gemiddelde voerwinst tijdens vermelde periode voor zeugen ⬠300,- en voor vleesvarkens ⬠57,-. Alle prijzen zijn exclusief BTW. De BBZ-regeling gaat er vanuit dat geen aflossingen van bankleningen worden gefinancierd. Aan banken wordt gevraagd om de aflossingen voor een half jaar op te schorten.

Tabel 1 Begrotingsnormen voor de korte termijn, oktober 2011-maart 2012 (excl. BTW)

Â

oktober 2011 â maart 2012

Biggenprijs (â¬/big à 25 kg)

36,00

Vleesprijs (â¬/kg geslacht gewicht)


1,34

Zeugenvoer (â¬/100 kg)

27,50

Biggenvoer(â¬/100 kg)

37,00

Vleesvarkensvoer (â¬/100 kg)

27,00

Voerwinst zeugen (pgad/jaar)

300

Voerwinst vleesvarkens (pgad/jaar)

57