Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


EU-Schoolfruitprogramma groot succes

Het EU-Schoolfruitprogramma stimuleert de consumptie van groenten en fruit bij kinderen, zowel op school als thuis. Zij nemen vaker fruit of groenten mee naar school en minder vaak koeken. Dit blijkt uit de
1-meting van het EU-Schoolfruitprogramma van het Productschap Tuinbouw.

Het EU-Schoolfruitprogramma stimuleerde in schooljaar 2010 - 2011 bijna alle deelnemende kinderen (94%) om thuis meer groenten en fruit te eten. Driekwart zegt dat het programma ook aanzet om vaker schoolfruit mee te nemen, naast het schoolfruit dat zij aangeboden kregen. Koeken werden een minder favoriet pauzehapje. De stimulans om meer groenten en fruit te eten vertaalt zich echter nog niet in een significant hogere consumptie, blijkt uit de 1-meting van het Productschap Tuinbouw (PT) over het EU-Schoolfruitprogramma. Het stimulerend effect is een korte termijn effect en bij de voortzetting van schoolfruit zal naar verwachting wel een effect te zien zijn op de consumptie.

Kinderen en ouders waarderen het programma heel goed, zij geven gemiddeld een rapportcijfer acht. Kinderen vinden het lekker om groenten en fruit samen in de klas te eten. Het programma is volgens hen ook leerzaam. Ze weten naderhand beter waarom groenten en fruit goed voor hen is en hoeveel de richtlijn per dag is, namelijk twee keer fruit en 150 gram groenten.

De scholen zijn ook enthousiast, blijkt uit de procesevaluatie onder 456 scholen. Een derde van de scholen gaat schoolfruit (ongesubsidieerd) zeker voortzetten en nog eens een derde denkt hier over na. Door middel van hun nieuwsbrief of zelfs een themaweek brengen scholen het EU-Schoolfruitprogramma verder onder de aandacht van kinderen en ouders. Leerlingen op deelnemende scholen krijgen kosteloos acht tot tien weken lang twee tot drie keer per week fruit op school. Zo wordt fruit eten de gewoonste zaak van de wereld. De insteek is dat leerlingen ook na afloop van het programma meer groenten en fruit blijven eten.

In schooljaar 2011-2012 doen in ons land ruim 2.000 scholen mee. Het programma wordt financieel mogelijk gemaakt door de EU, Schoolfruit.nu in samenwerking met The Greenery, Fruitschool, Vitamine&Zo en De Groene Tas. Het ministerie van EL&I, het PT, het Steunpunt Smaaklessen & SchoolGruiten en het Voedingscentrum ondersteunen het programma.