Gemeente Noordwijkerhout


Live verbinding met Hirado

19 september 2011

Met veel enthousiasme begroetten de Noordwijkerhouters de menigte in Hirado. Op zondag 18 september was er in café De Ruigenhoek een live beeld- en geluidverbinding tot stand gebracht met het festivalterrein in Hirado. In Hirado was het feest, omdat het afgelopen weekend de oude VOC-handelspost in ere is hersteld en officieel is geopend in het bijzijn van burgemeester Gerrit Goedhart. De vriendschapsband tussen Hirado en Noordwijkerhout is tijdens deze feestelijkheden omgedoopt tot officiele stedenband.

Om dit te vieren zong Noordwijkerhout Hirado toe. De muziektalentklas van het Teylingen College bracht een slagwerkstuk ten gehore en 45 muziekleerlingen uit de bovenbouw gaven een geweldige uitvoering van het Afrikaanse muziekstuk 'socialosa'. Ook de jongeren in Hirado gaven drie indrukwekkende optredens die wij - ondanks het soms wegvallende geluid - prima konden volgen: een slagwerkstuk van Taiko-drummers van de Hokusho Agrarische School, een dans van de dansclub Yukokan High School en een muziekstuk van het muziekensemble 'Palestrina', eveneens van de Yukokan High School. Het shantykoor 't Bollenhart mocht de culturele ontmoeting afsluiten met ons eigen Noordwijkerhoutse volkslied.

Deze ontmoeting was het startsein om de uitwisseling een culturele en educatieve impuls te geven. Een vertegenwoordiger van het Teylingen College is met de Noordwijkerhoutse afvaardiging meegereisd om kennis te maken met diverse scholen om de onderlinge contacten te verstevigen en afspraken te maken over samenwerking.