KNHS

Hattrick voor Renske Kroeze
18 september 2011
Van Gerven - Kroeze - Tuytelaars KNHS Kamp. Varsseveld CIC2*

VARSSEVELD (KNHS) Voor het derde jaar op rij won Renske Kroeze (Bathmen) een kampioenstitel. In 2009 werd ze KNHS-kampioen in de klasse Z, vorig jaar zegevierde de eventingamazone in het Nederlands kampioenschap Young Riders. Dat gebeurde in Varsseveld, waar de inmiddels 22-jarige studente nu de KNHS-titel in de CIC2*/ZZ pakte. Ik heb niet zozeer iets met kampioenschappen, ik heb iets met Sunny, aldus Kroeze. Haar paradepaardje Sunny Girl werd door de familie Kroeze gefokt.

Renske Kroeze kreeg tijdens Hippisch Festijn stevige concurrentie. Routinier Alice Naber had met Coral Estate Peter Parker, twee weken geleden nog de winnaar van de CIC2* in Breda, de beste kaarten in handen. Maar tijdens de pittige cross-country schoot de jonge Engelse volbloed langs hindernis 11, een punt. Kroeze was de enige deelneemster aan het titelstrijd die zowel in het springparcours als de cross geen enkele strafpunt meer opliep. Anouk van Gerven had duidelijk betere dressuurpunten, maar zij liep met Prestige Z een springfout op over de gekleurde balken en acht tijdfouten in de cross. Kroeze: Het grappige is dat ik de drie kampioenswedstrijden altijd matig stond na dressuur, maar dan gebeurde er zoveel in het springen en de cross. Natuurlijk wilde ik graag winnen, toch was ik niet echt bezig met het kampioenschap. Ik wilde een fijne wedstrijd rijden als afsluiting van dit crossjaar. Dat lukte. Kroeze bleef zo twee teamgenoten van het EK CIC2*/Landelijke Ruiters - Van Gerven en Edith Tuytelaars/ Ukkepuk en haar trainster Naber voor. Het was jammer voor Alice. Het zou leuk geweest zijn als we eerste en tweede waren geworden. Kroeze werkte een jaar bij Naber, maar is nu weer bezig met haar studie bedrijfskunde.

Internationaal
In het internationale veld, aangevoerd door de Japanner Yoshiaki Oiwa, finishte Kroeze als zestiende. Net achter Harm Snoeck die met zijn drie sterren paard Flathley niet in aanmerking kwam voor de titelstrijd. De CIC1* werd gewonnen door Tim Lips en Akarlos, een halfbroer van zijn toppaard, de Olympische Concrex Oncarlos. Het is heel mooi om zon sterk bezette wedstrijd te winnen en nog wel met een zesjarig paard. Het was een serieuze één ster, net als de twee ster trouwens.

Uitslag
Varsseveld, Hippisch Festijn, 15-18 september

KNHS kampioenschap CIC2*

1. Renske Kroeze (Bathmen) Sunny Girl 62,3

2. Anouk van Gerven (Chaam) Prestige Z 68,6
3. Edith Tuytelaars (Baarle-Nassau) Ukkepuk 70,9

CIC2*:

1. Yoshiako Oiwa (JPN) Noonday de Conde 43,2
2. Ingrid Klimke (GER) Hale Bob 47,8

3. Ingrid Klimke (GER) Parmenides 48,4

Beste Nederlander:
15. Harm Snoeck (Radewijk Ov) Flathley 62,1

CIC1*:

1. Tim Lips (Made) Akarlos 44,0

2. Dirk Schrade (GER) Could Be Better 44,1

3. Pia Münker (GER) Louis M 45,8

Tekst en foto: Petra Baas