Gemeente Nieuwegein

maandag, 19 september 2011

Dit is een gezamenlijk persbericht van Stichting Welzijn Nieuwegein (SWN), Stichting Bibliotheek Nieuwegein (SBN), Wereldwinkel, UWV WERKbedrijf en de gemeente Nieuwegein en DE KOM, stadstheater en kunstencentrum.

Stadshuis veelbelovend - Partners tekenen intentieverklaring

De bestuurders van de partners in het Stadshuis tekenden donderdagavond 15 september een intentieverklaring. Daarin staat wat de partners samen willen gaan doen in het Stadshuis en hoe zij dat gaan organiseren. Daarna was een presentatie van de inrichting van het Stadshuis. In een presentatie met 3D-impressies kreeg men een goed beeld van hoe het er uit gaat zien. Na de vragenronde was een rondleiding door het Stadshuis. De aanwezige leden van de pers, de gemeenteraad en de directies, besturen en raden van toezicht kregen in korte tijd een compleet beeld van wat mensen uit Nieuwegein en de regio van het Stadshuis kunnen verwachten.

De partners heffen het glas.

Het Stadshuis

De naam Stadshuis zegt het al: het wordt het huis van en voor iedereen in de stad. Een centrale plek voor informatie en service, een podium voor ontmoeting, maatschappelijk debat en cultuur. Het is een open, licht en ruim gebouw waar van binnen én van buiten zichtbaar is wat er in het gebouw gebeurt. De partners in het Stadshuis zijn: Stichting Welzijn Nieuwegein (SWN), Stichting Bibliotheek Nieuwegein (SBN), Wereldwinkel, UWV Werkbedrijf en de gemeente Nieuwegein). In de Binnenstad ligt het nieuwe Stadshuis naast het nieuwe De Kom, stadstheater en kunstencentrum. Op het gebied van programmering van activiteiten wordt ook met hen samengewerkt.

Intentieverklaring

In de intentieverklaring staat dat de partners in het Stadshuis de deuren van het Stadshuis straks wijd open zetten om voor en samen met mensen uit de stad en de regio aantrekkelijke en verrassende activiteiten te organiseren. Daarnaast blijven de partners ook doen wat ze al jaren goed doen, maar zoeken ze meer de samenwerking om dienstverlening, informatie en activiteiten beter op elkaar af te stemmen. Dat is straks een stuk eenvoudiger omdat de partners samen in het Stadshuis wonen.

Dienstverlening

De dienstverlening van de partners in het Stadshuis is vaak al goed, maar kan door de verhuizing naar het Stadshuis weer een stukje beter.

Gemeente en UWV WERKbedrijf
De gemeente Nieuwegein is een moderne gemeente die op veel gebieden voorop loopt. In het Stadshuis komen deze ontwikkelingen beter tot hun recht. Denk daarbij aan het nieuwe klantcontactcentrum en de digitale dienstverlening. Een directe verbetering wordt de bereikbaarheid (doordat de gemeente terug is in de Binnenstad) en de nauwere samenwerking met het UWV WERKbedrijf.

Bibliotheek
De bibliotheek maakt een sprong voorwaarts. In het Stadshuis hebben zij de kans gekregen een nieuwe innovatieve bibliotheek te maken in een prachtige omgeving. Het thema is ontmoeten & ontdekken. De bibliotheek en kunstuitleen worden het kloppend hart van Nieuwegein.

SWN
In het Stadshuis krijgt Nieuwegein een innovatief maatschappelijk centrum op een prachtige locatie. Met professionele sociale horeca gericht op maatschappelijke participatie en arbeidsparticipatie, een ruime programmazaal en een stille ruimte. Het maatschappelijk centrum biedt daarnaast (digitale) diensten op het gebied van ondersteuning, informatie en advies. Daarmee wordt het een aanvulling op de bestaande locaties, een goede uitvalsbasis voor de hele stad en zelfs voor de regio.

Wereldwinkel
De Wereldwinkel verdubbelt het winkeloppervlak op een a-locatie in de nieuwe Binnenstad van Nieuwegein.
DE KOM, stadstheater en kunstencentrum
De KOM realiseert een nieuw theater aan de overkant van het Stadsplein. Een theater met een grote zaal van 650 stoelen, een kleine vlakke vloer zaal met 200 stoelen en een kunstencentrum. Waar mogelijk wordt bij de programmering samengewerkt met de partners in het Stadshuis.

Programmering activiteiten

De partners in het Stadshuis gaan uit van een groeimodel. Zij organiseren nu al hun eigen activiteiten. Dat blijven ze doen, alleen worden deze activiteiten nog beter op elkaar afgestemd. Daarnaast gaan ze de komende maanden experimenteren met nieuwe ideeën en formules. Een goed voorbeeld daarvan is de officiële opening van het Stadshuis en DE KOM, stadstheater en kunstencentrum waarbij een grote rol is weggelegd voor de inwoners van Nieuwegein. Het Stadshuis wil de komende jaren een vast podium worden voor activiteiten voor en vooral door de mensen in de stad. Om dat te bereiken, willen de partners in het Stadshuis met iedereen samenwerken.

Ontwerp inrichting

Fokkema Architecten uit Delft hebben het inrichtingsontwerp voor vrijwel het hele gebouw gemaakt. Daarbij is nauw samengewerkt met 3XN (gebouwarchitect), Dick de Jong (adviseur voor het bibliotheekconcept) en de ontwerpers van de Wereldwinkel. Zij zijn erin geslaagd om tegemoet te komen aan de wensen en eisen van de partners, de eigenheid van elke partij te accentueren en de noodzakelijke eenheid van ontwerp vast te houden in het open en transparante gebouw van 3XN.

Reacties

---

0 reactie(s)
|
reageren