CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Lid worden van de VN

ma 19-09-2011

De Palestijnse gang naar de VN doet nogal wat stof opwaaien in de wereld, maar niemand weet precies wat er gaat gebeuren. Op dit moment heeft de Palestijnse Autoriteit de status van waarnemer 'als niet-staat entiteit'. Er zijn twee mogelijkheden: de Palestijnen vragen om volledig lidmaatschap van de VN, of zij vragen om een permanente waarnemersstatus als staat, zoals het Vaticaan ook heeft.

Volledig lidmaatschap moet goedgekeurd worden door de Veiligheidsraad en het is de verwachting dat de Verenigde Staten daar een veto zal uitspreken. Voor de permanente waarnemersstatus als staat hoeft de Veiligheidsraad niet geraadpleegd te worden en zal alleen de Algemene Vergadering met een twee-derde meerderheid vòòr moeten stemmen. Dit laatste zal waarschijnlijk ook gebeuren. Deze opwaardering van de status van de Palestijnse Autoriteit zal zuiver symbolisch zijn, want zij zullen als waarnemer niet mogen stemmen in de Algemene Vergadering.

Mocht de Palestijnse Autoriteit echter toch willen proberen om volledig lidmaatschap te verkrijgen (mogelijk om Amerika in verlegenheid te brengen), dan zijn de volgende regels van de VN van toepassing.

In artikel vier van de charter van de VN staat het volgende:


1. Lidmaatschap in de Verenigde Naties is open voor alle andere vredelievende staten die de in dit Handvest vervatte verplichtingen accepteren en, naar het oordeel van de Organisatie, in staat en bereid zijn om deze verplichtingen uit te voeren.


2. De toelating van iedere dergelijke staat tot lidmaatschap in de Verenigde Naties zal geschieden bij besluit van de Algemene Vergadering op aanbeveling van de Veiligheidsraad.

De website van de Verenigde Naties omschrijft het praktische proces om VN-lidmaatschap te verkrijgen als volgt:


1. Het land dient een aanvraag in bij de Secretaris Generaal van de VN, met een brief waarin het de verplichtingen in de charter van de VN accepteert.


2. De Veiligheidsraad neemt de aanvraag in overweging. Voor een positieve aanbeveling van de Veiligheidsraad moeten negen van de vijftien leden vòòr stemmen, maar niemand van de vijf permanente leden van de Raad (China, Frankrijk, Rusland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) mag tegen stemmen.


3. Als de Veiligheidsraad toetreding aanbeveelt, wordt dit voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN en moet een twee-derde meerderheid toestemmen.


4. Het lidmaatschap gaat in op het moment dat de resolutie aangenomen wordt.