Uitreiking eerste BREEAM-NL certificaten voor bestaande bouw

Persbericht van EPP Public Relations

Persbericht

19 september 2011

Rotterdam - De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft vandaag tijdens de kick-off van de Dutch Green Building Week (ICDubo Rotterdam) de eerste BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik certificaten uitgereikt aan ANWB, SER, ING Real Estate, DWA en Kennedy Wilson/ Bank of Ireland Private Banking. De certificaten zijn overhandigd door Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de DGBC en COO Redevco.

Sinds 'BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik' in juni 2011 op vastgoedbeurs PROVADA officieel werd gelanceerd, kan het op warme belangstelling rekenen. De behoefte aan een 'all-in' duurzaamheidskeurmerk voor bestaande gebouwen wordt dan ook sterk gevoeld bij de vastgoedeigenaren en -beheerders van Nederland. Omdat dit tweede keurmerk van DGBC niet alleen het gebouw zelf beoordeelt, maar ook het beheer en gebruik ervan, is het extra relevant voor gebouwbeheerders.

Niet alleen fysieke kenmerken
Met BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik kan de duurzaamheidsprestatie van een bestaand gebouw worden bepaald en daarna steeds verder bijgesteld. De eigenaar, beheerder of gebruiker (of een combinatie natuurlijk) stelt via een zelf-assessment een nullijn en begint een verduurzamingsproces. Vervolgens blijft hij dit jaarlijks monitoren met nieuwe assessments. Jaap Gillis vertelt: "Dit is een aanpak die recht doet aan het feit dat de echte duurzaamheid van een gebouw niet alleen afhangt van fysieke kenmerken, maar ook van de manier waarop het wordt beheerd en hoe de eindgebruiker ermee omgaat." Er wordt gekeken naar drie deelgebieden: Asset, Beheer en Gebruik. 'Asset' is het gebouw zelf. De exploitatie ervan valt onder 'Beheer' en de manier waarop de gebouwgebruikers hun activiteiten in het gebouw managen, wordt beoordeeld onder 'Gebruik'.

Financiële voordelen
Gillis: "Hoe duurzaam je pand is, heeft invloed op de identiteit van het gebouw en op die van je hele bedrijf. De financiële voordelen zitten vooral in de toegenomen waardering van je pand in de ogen van huurders, medewerkers, commerciële relaties, enzovoorts. Bij hen staat duurzaamheid namelijk gewoon op het wensenlijstje dat ze je presenteren."

SER Hoofdkantoor te Den Haag
Yvette Quak, Facilitair bedrijf SER: "De SER is blij met de toekenning van het BREEAM-NL certificaat voor bestaande bouw en gebruik. BREEAM maakt gebruik van een kwalitatieve weging in negen categorieën. Daarmee is BREEAM meer dan alleen een milieukeurmerk, en dat juicht de SER toe. Duurzaamheid is immers meer dan alleen milieu; het gaat ook om de gebruikers van het gebouw, efficiënt beheer en respect voor de omgeving. De SER ziet het certificaat als een aanmoediging zijn inspanningen voor duurzaam beheer voort te zetten. De SER hoopt dat het certificaat andere beheerders van bestaande gebouwen zal stimuleren het gebruik en beheer steeds verder te verduurzamen opdat huidige en toekomstige gebruikers er steeds met veel plezier werken en verblijven.

ANWB Hoofdkantoor te Den Haag
Paul Bonnema, manager technisch beheer ANWB: "De ANWB heeft in haar visie opgenomen dat zij als maatschappelijke organisatie relevant wil zijn en daartoe mee wil gaan in huidige ontwikkelingen. De stimulering van duurzaamheid is zo'n ontwikkeling. Dit geldt niet alleen voor onze producten maar ook voor onze gebouwen
Het BREEAM certificaat is een uitstekende tool om gestructureerd vast te stellen hoe onze gebouwen en het gebruik daarvan presteren op dit gebied en wegen te vinden deze prestaties te verbeteren Daarmee wil de ANWB uitstralen dat zij duurzaamheid serieus neemt, voor haarzelf maar ook voor haar leden".

De Thermo-Staete te Bodegraven
Jaap Dijkgraaf, algemeen directeur DWA: "Ons kantoor was tussen 2000 en 2008 het duurzaamste kantoor van Nederland. Daarom is het logisch dat we direct meedoen met dit keurmerk. Het is ook goed om te ervaren hoe de methodiek werkt en zelf ervaring op te doen om onze opdrachtgevers optimaal te kunnen adviseren bij de waardering van hun eigen vastgoed. BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik is een belangrijk instrument omdat het meerdere aspecten integraal afweegt en behalve het gebouw ook het beheer en gebruik ervan meetellen in de score."

Marktplein-gebouw (Bijlmerplein) in Amsterdam Zuid-Oost Michael Pettibone, Kennedy Wilson / Bank of Ireland Private Banking, eigenaar Marktplein-gebouw: "We zijn erg trots om deze certificering te ontvangen. Als eigenaren en beheerders van commercieel vastgoed over de hele wereld nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en erkennen wij de noodzaak om de impact van ons vastgoed op het milieu te begrijpen en verbeteren.
We zijn blij om een toegenomen focus op duurzaamheid en milieu-aangelegenheden te zien, wanneer gaat om de ontwikkeling van nieuwe gebouwen in de hele wereld, maar we moeten niet vergeten dat het grootste deel van de gebouwen in de wereld er al staat en in gebruik is. Deze certificering is de eerste stap om te begrijpen welke invloed ons gebouw heeft op het milieu en welke maatregelen genomen kunnen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. We zijn er trots op om een deel te zijn van de leidende voorhoede van vastgoedeigenaren in Nederland bij het nemen van deze eerste en cruciale stap. We willen onze huurder, de gemeente Amsterdam, bedanken voor het delen van onze visie op duurzaamheid. Zonder hun voortdurende steun zouden we hier niet zijn.
We willen ook graag onze adviseur duurzaamheid, Ecofys en onze lokale beheerder, Cushman & Wakefield, bedanken, voor hun steun en hulp gedurende het gehele proces."

WTC Amsterdam, Toren E
Anne de Jong, portfolio manager van het ING Dutch Office Fund : "Duurzaamheid is een logisch gevolg van onze beleggingsstrategie gericht op hoogwaardige kantoorgebouwen op de beste locaties. We zullen de komende jaren doorgaan met het verder verduurzamen van de portefeuille. Uiteraard maken we de behaalde resultaten graag zichtbaar , om ze verder te kunnen verbeteren. Een meetlat als BREEAM NL Bestaande Bouw en Gebruik is zeer bruikbaar juist ook omdat het alle aspecten van duurzaamheid meeneemt in de beoordeling. Het WTC Amsterdam fungeert voor ons als proeftuin voor nieuwe duurzaamheidinitiatieven. We zijn natuurlijk heel erg trots dat ons WTC team hier zowel goede verhuur- als duurzaamheidresultaten behaalt!"

Meer informatie over BREEAM-NL is te vinden op www.breeam.nl en www.dgbc.nl.

Links:
http://www.dgbw.nl



Razende Robot Reporter