D66

maandag 19 september 2011

Kritiek kabinet op CPB is tragikomisch

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil van het kabinet weten welk deel van de rekensom van het Centraal Planbureau (CPB) niet klopt. Het planbureau concludeerde vorige week dat de bezuiniging van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS, CDA) op het Persoonsgebonden Budget (PGB) veel minder oplevert dan verwacht. Minister Verhagen reageert boos en verwijt het CPB slecht werk. Verhoeven: "Een tragikomische reactie. Deze boodschap komt het kabinet slecht uit. Dus is minister Verhagen boos en kan het CPB ineens niet rekenen. Maar met een aanval op het CPB verandert de economische realiteit niet. Dat lukt alleen met echte hervormingen, die het kabinet niet aandurft."

Rekenles

De coalitie verwijt het CPB broddelwerk te hebben geleverd met het onderzoek. Verhoeven vindt het opvallend dat het kabinet hier zo uitgesproken negatief over is. "Blijkbaar heeft het kabinet sinds de rekenfout van 50 miljard van de premier meer vertrouwen gekregen in de eigen rekenvaardigheid," zegt de D66-er. Het CPB legde eerder dit jaar een andere rekenfout van het kabinet bloot. De beloofde 18 miljard euro bezuinigingen bleken uiteindelijk minder dan de helft te zijn. De bezuinigingen van het kabinet bedragen in werkelijkheid slechts 8,75 miljard euro.

Strategisch relativisme

De afgelopen week kwamen veel tegenvallers voor het kabinet aan het licht. De scepsis van het kabinet over de kwaliteit en professionaliteit van het CPB ziet Verhoeven als een strategische vlucht naar voren. Verhoeven: "Het kabinet gebruikt een oude truc van de PVV. Als het resultaat van een onderzoek niet bevalt, stel je de waarde van het onderzoek gewoon ter discussie. Ik ben trouwens benieuwd of de VVD-fractie in de Tweede Kamer na het KNMI nu ook het CPB wil inkrimpen."