Gemeente Best

Archeologische opgraving Aarle gestart

19-09-2011

In opdracht van de gemeente Best is op 19 september 2011 gestart met een grootschalige archeologische opgraving in het toekomstige uitbreidingsplan Aarle. De bedoeling is om archeologische resten veilig te stellen voordat wordt begonnen met de bouw van woningen.

Uitvoering en planning
De opgraving zal naar verwachting een jaar gaan duren en wordt uitgevoerd door een team van archeologen van de opgravingsbedrijven Archol (verbonden aan de Universiteit van Leiden) en Diachron (verbonden aan de Universiteit van Amsterdam).

Waar vinden de opgravingen plaats?
Het plangebied ligt tussen de Broekstraat, Kapelweg en Aarleseweg en bestaat grotendeels uit oude bouwlanden, ook wel de Aarlese akker genoemd. Uit eenentwintig archeologische vondsten in dit gebied blijkt dat dit woon- en akkergebieden waren. De vondsten dateren van de late bronstijd tot en met de middeleeuwen en nieuwe tijd. De gemeente Best laat opgravingen doen bij alle eenentwintig vindplaatsen.

Nieuwe kennis over de geschiedenis van Best
Over de bewoningsgeschiedenis van Best is tot nu toe weinig bekend. De archeologische vondsten in Aarle kunnen ons veel leren over het ontstaan en de bewoningsgeschiedenis van Best, net als de recente vondsten in het plangebied Dijkstraten.

Meer informatie
Wij houden u op de hoogte van de laatste ontdekkingen van de opgraving. Ook informeren wij u te zijner tijd over de open dagen die georganiseerd worden. Heeft u een vraag over deze opgraving? Neemt u dan contact op met mevrouw N. van de Goor van de gemeente Best. Zij is bereikbaar via e-mailadres: nikol.vande.goor@gembest.nl of telefoonnummer: 0499 - 360 911.

---