Gemeente Terneuzen

taalverteltas

Overhandiging eerste taalverteltas

Op woensdag 21 september om 9.30 uur overhandigt wethouder Cees Liefting (Onderwijs) de eerste Taalverteltas aan Domonique en haar moeder bij kindercentrum Juultje. De Taalverteltas is een middel om aandacht te vragen bij ouders/verzorgers voor taalontwikkeling van peuters en het belang van het bezoeken van een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. De tas is gevuld met leuke en leerzame materialen, die ook door de meeste peuterspeelzalen en kinderdagverblijven worden gebruikt.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) speelt een belangrijke rol in het voorkomen van taalachterstand bij kinderen. Het is belangrijk om gebruik te maken van een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf om de taalontwikkeling zo optimaal mogelijk te stimuleren.

Inhoud tas

In de Taalverteltas zit de pop Puk in het klein. Puk hoort bij de VVE-programma's Uk & Puk en Puk & Ko. Deze programma's worden op de meeste voorschoolse voorzieningen gebruikt. Puk is ook terug te vinden op het consultatiebureau en bij verschillende bibliotheken en zal snel door een peuter herkend worden. Verder bevat de tas een puzzel, een leesmeter, informatie over de kinderopvangorganisaties in de gemeente Terneuzen, de folder `Peuters spelen, ontdekken en groeien!' over Voor- en Vroegschoolse Educatie in de gemeente Terneuzen en een bon waarmee de peuter een Dick Bruna-prentenboek op kan halen in de bibliotheek en gratis lid kan worden.

Bon

Tijdens het huisbezoek van de jeugdverpleegkundige als een kind 18 maanden oud is, geeft de jeugdverpleegkundige uitleg over de Taalverteltas en de inhoud en wijst op het belang van het bezoeken van een kindercentrum. Ouders krijgen een tegoedbon en met deze bon kan de tas opgehaald worden bij een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf in de gemeente Terneuzen.

De taalverteltas is een initiatief van de gemeente Terneuzen en is tot stand gekomen in samenwerking met de GGD Zeeland, Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen en het Voor- en Vroegschoolse Educati-team.