Algemene Onderwijsbond

19-09-2011

Onrust over Purmerends bestuur

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt stuurde donderdag 8 september de Onderwijsinspectie naar het Da Vinci College in Purmerend. Met als opdracht zich een beeld te verschaffen van de onrust onder docenten over bezuinigingen die de overkoepelende Purmerendse Scholengroep (PSG) heeft aangekondigd en van het gevoerde personeelsbeleid.

Van Bijsterveldt besloot de inspectie langs te sturen naar aanleiding van Kamervragen van de SP. De socialisten willen dat de minister orde op zaken stelt bij het schoolbestuur. Ook in de gemeenteraad van Purmerend bestaan zorgen over de zes scholen voor voortgezet onderwijs (vmbo, hvo, vwo) die onder PSG ressorteren.

Het rommelt al langer bij de PSG, waar volgens de leiding de broekriem moet worden aangehaald omdat de begroting met 10 procent zou worden overschreden. De personele gevolgen zijn nog onduidelijk omdat er onder andere nog geen goedgekeurd formatieplan ligt, vertelt rayonbestuurder Clazien Rodenburg.

De bezuinigingen zijn niet het enige pijnpunt. Binnen de scholen bestaat onvrede over de cultuur binnen de PSG waarbij kritiek niet zou worden geduld. Ook het gebrek aan communicatie is personeelsleden een doorn in het oog. Negenenzestig (oud-)medewerkers van het Da Vinci College hebben een klacht ingediend die op 7 september werd gehoord. "De emoties lopen hoog op. Er bestaat weinig vertrouwen in de bovenschools directeur", aldus Rodenburg.

"Een van de bezwaren is dat er steeds ad hoc wordt gereageerd. Personeelsleden krijgen te horen dat de budgetoverschrijding moet worden teruggebracht door bij ziekte een docent niet te vervangen. Tegelijkertijd wordt er geld uitgegeven aan dure functies op het ondersteunend bureau en extern ingehuurde krachten."

De PSG op haar beurt heeft vóór de zomervakantie beterschap beloofd bij de communicatie. De bezuinigingen voor 2011 zijn opgeschort tot volgend jaar. Op 26 september zijn de vakbonden uitgenodigd op het bestuursbureau.