Waterschap Aa en Maas

Annabos

Start werkzaamheden natuurherstel St. Annabos

Het oorspronkelijke karakter van de natuur weer herstellen. Dat heeft waterschap Aa en Maas voor ogen met de natte natuurparel St. Annabos. Daartoe gaat zij de waterhuishouding in dit natuurgebied ten westen van Uden aanpakken. Op Maandag 19 september starten de werkzaamheden en deze duren tot half november.

Het St. Annabos is 64 hectare bijzonder gebied. Het ligt precies langs de Peelrandbreuk. Die ondergrondse breuk stuwt het diepere en kwalitatief goede water (kwel) naar boven. Daardoor zijn de hoger gelegen gronden erg nat met speciaal water, waardoor er bijzondere flora kan groeien. Kán, mits er voldoende water is. Dat is niet meer het geval sinds er ingrepen zijn gedaan in de waterhuishouding om de gronden beter geschikt te maken voor de landbouw. Zo is het natte gebied veranderd in een droog gebied. Daarnaast laten de waterkwaliteit en de inrichting van de beken te wensen over. Hierdoor zijn er te weinig dier- en plantsoorten en de kwetsbare soorten verdwenen.

Maatregelen

Het St. Annabos is aangewezen als `natte natuurparel': een belangrijk nat natuurgebied met bijzondere ecologische waarden die afhankelijk zijn van water. Waterschap Aa en Maas gaat het gebied nu aanpakken zodat het er weer natter wordt. Deze maatregelen zijn hoofdzakelijk gericht op natuurherstel. Gedempte sloten, slootbodems minder diep, en het plaatsen van stuwen moeten ervoor zorgen dat het grondwaterpeil licht stijgt. Daardoor kunnen zeldzame planten als de dotterbloem, waterviolier en moeraskartelblad er weer groeien. Daarnaast worden ook cultuurhistorische, landschappelijke en educatieve maatregelen uitgevoerd, zoals de aanleg van een nat wandelpad door het gras (laarzenpad).

Dotterbloem

Oorspronkelijk waren deze werkzaamheden al gepland voor het najaar van 2010. In verband met een lopende procedure is er gewacht met de uitvoering. Waterschapbestuurder Ernest de Groot over de uitvoering: "Ik ben blij dat we nu aan de slag kunnen. We werken niet alleen aan de bestrijding van de verdroging van deze unieke natte natuurparel, maar ook aan landschapsherstel, recreatie en educatie. Door deze integrale aanpak kunnen we niet alleen het vroegere wijstgronden landschap herstellen, maar deze gronden ook verantwoord open stellen voor recreanten en natuurvorsers."

Excursie