Begin bij de leefwereld van mensen in de wijk

Persbericht van Woonbedrijf

Vijf Brabantse wijkorganisaties vergeleken

Bij het verbeteren van het woon- en leefklimaat in wijken en buurten wordt door bewoners volop samengewerkt met gemeenten, woningcorporaties, welzijnsorganisaties , zorgpartijen en allerlei andere instellingen. In Brabantse steden organiseren wijkprofessionals dat op vernieuwende en verschillende manieren. Futura bundelde in het boekje 'Koppelen en doorschakelen' de ervaringen uit Helmond-Oost, Doornakkers (Eindhoven), de Kruiden- en Kleurenbuurt en Groenewoud (Tilburg), Hambaken (Den Bosch), Baardwijk, Laageinde, De Hoef (Waalwijk). Belangrijkste conclusie is dat je als wijkprofessional bij de leefwereld van mensen in de wijk moet beginnen en niet moet denken vanuit de systemen. Veel (kwetsbare) burgers lopen daarin vast, dat bewijst de praktijk van alle dag. De Futura-publicatie staat vol lessen en ervaringen over hoe je anno nu maatschappelijke dienstverlening dicht bij burgers kunt organiseren.

De samenwerkende woningcorporaties in Futura willen graag hun ervaringen delen met de rest van de wijkprofessionals in Nederland. Zodat meer burgers beter georganiseerde maatschappelijke dienstverlening in de buurt krijgen.

Leefwereld en systeemwereld
Ook al zijn al de cases uniek, het leverde verschillende case-overstijgende hoofdlijnen en lessen op die behulpzaam zijn voor iedereen die in nieuwe organisatievormen samenwerkt in de wijken en buurten van Nederland. De Brabantse wijkprofessionals stelden vast dat maatschappelijke dienstverlening niet bij de systeemwereld moet beginnen, maar bij de leefwereld van mensen in de wijk. Klinkt logisch maar is nog vaak niet de praktijk waarop organisaties werken. Goede dienstverlening start dus niet bij een bepaalde organisatievorm maar bij vragen en behoeften van bewoners. In een samenwerkingsverband gaan zitten 'om samen te werken' is geen goed idee. De professionals vinden dat bestuurders vaak (te) snel resultaten willen zien die in de praktijk, dus in de echte leefwereld, niet mogelijk blijken te zijn.

Het boekje 'Koppelen en doorschakelen' beschrijft vijf initiatieven: een projectorganisatie, een alliantie, een maatschappelijke ontwikkelingsmaatschappij, een wijkonderneming en een wijkpuntonderneming. Deze organisaties werden opgericht zodat de professionals adequater kunnen optreden en dichter bij burgers opereren. En soms werkt het goed, maar soms ook niet. Het gaat om gelijkwaardige en constructieve samenwerking met bewoners en partners, steeds vanuit de vraag en behoefte uit de wijk. Verbinden van mensen, netwerken, discussies, oplossingen en belangen is de kern van wijkwerk.

Links:
http://www.futurawonen.nl



Razende Robot Reporter