Gemeente Zoetermeer

Gemeente verwijdert bomen op dijk Delftsewallenwetering

dijk Delftsewallenwetering
In de week van 19 september 2011 begint de gemeente Zoetermeer met het verwijderen van bomen en bossages op de dijk langs de Delftsewallenwetering, die loopt tussen de A12 en de Dorpsstraat. Deze werkzaamheden duren ongeveer een week. De bomenkap is nodig vanwege een noodzakelijke dijkversterking die het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard dit najaar uitvoert.
Na metingen van de kade is gebleken dat die niet stabiel genoeg meer is om eventuele hoge waterstanden aan te kunnen.

Het gaat in totaal om het verwijderen van 16 bomen en 200 m2 bossage bij rijksweg A12. Twee bijzondere bomen, beide van de beukensoort Hopbeuk, krijgen een nieuwe plek in het Heempark in de wijk Oosterheem. Na de dijkversterking is het verboden om bomen op de waterkering terug te planten. Bomen vormen namelijk een gevaar voor de stabiliteit van een waterkering, bijvoorbeeld door wortelgroei. De bomen zijn door het hoogheemraadschap gedoogd tot er een dijkversterking noodzakelijk wordt.

Flora en fauna
De gemeente heeft onderzoek laten verrichten naar de effecten van het verwijderen van de bomenrij op dieren, die de watergangen als trekroute en als leefgebied gebruiken. Hieruit blijkt dat langs de waterkanten geen beschermde diersoorten zijn aangetroffen. Wel zijn er vleermuizen gesignaleerd. Geconcludeerd kan worden dat, wanneer alleen de bomenrij op de dijk verdwijnt, de bomen in de omgeving samen voldoende volume hebben voor vleermuizen om zich hierop blijvend te kunnen oriënteren. Maatregelen ter vervanging van de functie van de te kappen bomen zijn daarom niet nodig.

Meer informatie is te vinden op www.zoetermeer.nl/bomen, bij de wijkposten of bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Karel Dronkert, senior communicatieadviseur, telefoon 010-453 7289.