KNHS

Diversiteit Hippiade-kampioenen kenmerkend voor mensport 19 september 2011
Span Sandor van Vliet - Hippiade Mennen 2011

1 | 2 | 3

ERMELO (KNHS) - Aan de menners de eer om de Hippiade reeks van 2011 op 17 september op het KNHS centrum af te sluiten. Dat werd in sportieve stijl gedaan, sfeervol omlijst met spanning, meelevend publiek en leuke parcoursen.

De prestaties waren wat wisselend en verschillende juryleden op de dressuurvelden lieten weten dat het niveau hier en daar tegenviel. Desondanks kwamen in de einduitslag daadwerkelijk de beste aanspanningen van de dag bovendrijven, waarbij één kantelpartij van een vaardigheidsdeelneemster plaatsvond.

Tijdens een evenement als de Hippiade Mennen gaat het om de sport, de deelnemers, hun paarden en hun fans. De organisatie verliep echter niet helemaal vlekkeloos. Manager Wedstrijdsport Willem Luiten: We hebben duidelijk een aantal verbeterpunten geconstateerd voor volgend jaar. We gaan er in overleg met de menners alles aan doen om er weer een kampioenschapwaardig evenement van te maken.

Sporttechnisch gezien heeft de menstrijd weinig te lijden gehad onder de organisatorische missers en aan de eer van het kampioenschap valt voor geen van de deelnemers te tornen. Dat is maar goed ook want de Hippiade Mennen, met de onderdelen dressuur en vaardigheid voor ponys en paarden, enkel- en tweespannen in de klasse L tot en met Z, levert ieder jaar een groot aantal kampioenen op. Zo divers als de groep kampioenen is, zo divers zijn ook de talrijke deelnemers. Tussen het grote aantal, tijdens de zomer geselecteerde menners en mensters zitten hier en daar leeftijdsverschillen van vijftig jaar of meer. Het kenmerkt de populaire mensport, waarin Nederland internationaal traditioneel een van de uitblinkers is, in het algemeen en de Hippiade in het bijzonder.

De titels voor de hoogste dressuurklassen, de ZZ-ponys en ZZ-paarden, konden door KNHS-directeur John Bierling uitgereikt worden aan respectievelijk Peter Vrolijk (Den Haag) met Kantjes Marlo en Henk Oosterink met Tuschinski. Beide heren zijn regelmatig succesvol en konden zich ook voorgaande jaren als kampioen dan wel reserve kampioen laten huldigen. Een gegeven dat voor meer kampioenen geldt. Een fris gezicht is Arion Vissers uit Rucphen. In haar tweede aangespannen wedstrijdjaar veroverde de zeventienjarige haar eerste Hippiade-titel in de dressuur klasse L-enkelspan voor ponys. Een brede grijns bleef na afloop niet achter, ondanks dat de proef niet super verliep: De titel is echt tegen mijn verwachting in. Mijn pony was hier kijkerig en gevoelig en daardoor niet echt lekker te rijden. Normaal is hij heel constant, nu was hij feller, maar waarschijnlijk toonde hij zich daardoor ook beter.

Arion is pas zeventien en staat aan het begin van een sportieve mencarrière. Collega kampioen in de vaardigheid klasse L paarden, Henk van Stipdonk uit Geldrop, is al 66 en heeft er inmiddels zon veertien wedstrijdjaren op zitten. Hij reed in het voorseizoen continu vooraan mee. Ja dit is wel een bekroning op een goed seizoen. Op het NK samengesteld in Wierden ging het goed, maar werd ik reserve-kampioen. Hier op de Hippiade stond ik bovenaan. Ikzelf stop nu met de sport, maar dan ga ik de kleinkinderen helpen met hun ponys. Het toont maar weer: Ook met meer lentes op de startkaart kan men prima meedoen en de competitie met de jongere garde aan gaan. Dat was in 2011 zichtbaar met een verdeling van de prijzen over jong en oud. Dat gold voor de dressuur en zeker voor de vaardigheid waar het niet zozeer de jeugd was die het gas opentrok als wel de meer ervaren garde. De meesten zagen in het selectieve parcours bestaande uit kegelpoortjes, ieder met een afrijdbaar balletje dat bij val drie strafseconden oplevert, een bal naar de grond gaan.

Wie minder riskeerde en het tempo lager hield liep veelal tegen strafseconden op wegens overschrijding van de voor het parcours bepaalde tijdslimiet. Zo simpel als die regels zijn, zo complex kan het afleggen van het parcours zijn. Ook hiervoor is een goede dressuurmatige basis vereist en soms een gezonde dosis geluk. De foutlozen streden tegen elkaar in een oprecht spannende barrage waarin Tonnie Cazemier (Jonkersvaart) uiteindelijk met Equils Jeroen de ZZ-ponys op zijn naam schreef en Clemens Verspeek met Elsenburghs Thomas de ZZ paarden. Cazemier, die met verschillende ponys in meerdere onderdelen en klassen mee deed, was ongetwijfeld de meest succesvolle rijder tijdens de Hippiade. Hij keerde behangen met een kampioenslint en een setje volgmedailles huiswaarts. De meest in het oog springende prestatie in de vaardigheid kwam op naam van de familie Kleermaker. Vorig jaar was moeder Willie al kampioen in de klasse Z met pony Prins Oxdullah. Dit jaar werd zij tweede. Dochter Henriette werd nu kampioen met Natalja in de klasse M terwijl haar zusje Klazien in diezelfde klasse met eerder genoemde Prins Oxdullah de derde stek bezette.

Nederland is verdeeld in vier mendistricten, gelijknamig aan de vier windstreken. Voor het district waarvan de afgevaardigde menners het best hebben gepresteerd staat aan het einde van de Hippiade Mennen de Hatro Cup klaar. Vorig jaar waren de menners van West de gelukkigen en ook dit jaar mochten zij de Cup mee naar huis nemen.

Overzicht winnaars Hippiade 2011

Dressuur
Rubriek Klasse Naam Woonplaats Paard Resultaat

1PA L Alie Boekelo Belingwolde Lyske 68.417%
1PA M Anke Bakker Wittelte Elze O. 65.333%

1PA Z Co van Wijk Utrecht Rocky 61.691%

1PA ZZ Henk Oosterink Lunteren Tuschinski 72.206%
1PO L Arion Vissers Rucphen Quinty 66.500%

1PO M Gabriëlle Kitslaar Heesch Adje 65.167%
1PO Z Olga Kegel Rockanje Home t Ranch Brutus 66.029%
1PO ZZ Peter Vrolijk s Gravenhage Kantjes Marlo 64.706%
2PA L Sandor van Vliet Maasdijk Wesley/Audi V. 60.667%
2PA M/Z/ZZ ZZ Danielle Zondervan Ridderkerk Alexander/Oscar 58.088%
2PO L Heidi te Poele Wolphaartsdijk Tinka/Twarres 65.833%
2PO M/ZZ M Rijk Spronk Barchem Shadow/Tristan 60.083

Vaardigheid Ring A
Rubriek Klasse Naam Woonplaats Paard Resultaat

2PA L Kees van Vliet Monster Jupiter/Quarto 163 sec 0,5 str pt

1PA M Hans Timmers Uden Terra 80,94 sec
0 str pt

1PA Z Oeds Bijlsma Nietap Collin 79,7 sec
0 str pt

1PA ZZ Clemens Verspeek Udel Elsenburghs Thomas 80,64 sec 0 str pt

1PO M Henriette Kleermaker Hierden Natalja 73,75 sec 0 str pt

1PO Z Brenda Andeweg Poortugal Indiana Jones 76,04 sec 0 str pt

1PO ZZ Tonnie Cazemier Jonkersvaart Equils Jeroen 76,15 sec 0 str pt

Vaardigheid Ring B
Rubriek Klasse Naam Woonplaats Paard Resultaat

2PO L Sonja de Jong Zoeterwoude Benno/Sarina 161 sec
3 str pt

2PO M Lisanne van der Spoel Bruchterveld Sjors/Sjimmie 82,58 sec 0 str pt

2PO Z Josefien Krijgsman Ridderkerk Patty/Fortune 78,3 sec 0 str pt

1PO L Onne Verheul Klarenbeek Kompas Gerwin 75,62 sec 0 str pt

1PA L Henk van Stipdonk Geldrop Wonderfull 80,2 sec 0 str pt

tekst: Bart van der Hoek
foto's: www.bartvanderhoek.nl