HHNK goed voorbeeld van duurzame mobiliteit

Publicatiedatum : 19 september 2011

Hoogheemraad Hans van Os (rechts) is er trots op dat we als voorbeeld fungeren voor andere overheden en organisaties.

Op maandag 19 september overhandigde de heer Bernard ter Haar, directeur-generaal Milieu en Internationale Coördinatie bij het ministerie van I&M, het boek 'Nieuwe energie voor mobiliteit' aan de negen gemeenten en waterschappen die in dit boek beschreven worden als inspirerend voorbeeld. Hoogheemraad Hans van Os nam namens HHNK het boek in ontvangst. Hij is trots dat het hoogheemraadschap als voorbeeld fungeert voor andere overheden en organisaties. HHNK staat in het boek omdat we het biogas, dat vrijkomt door de vergisting van ons slib uit de RWZI's, omzetten in aardgas. We hebben een aantal aardgasvulpunten op eigen terrein waarmee we vervolgens twintig eigen auto's volledig CO2-neutraal laten rijden.

In het inspiratieboek staan negen duurzame-mobiliteitsprojecten beschreven die landelijke aandacht en navolging verdienen, waaronder dat van HHNK. Daarmee laat het boek de meest innovatieve, al gerealiseerde projecten van de afgelopen tijd zien, zoals: duurzame energieopwekking door de waterschappen bij
rioolwaterzuiveringsinstallaties, het inzetten van stadsdistributie voor het bevoorraden van de winkels in de binnenstad, parkeer-garages met veel elektrische oplaadpunten en verbeterde voorzieningen voor fietsers.

Duurzame mobiliteit levert een belangrijke bijdrage aan de lokale klimaatdoelstellingen van gemeenten en de leefbaarheid van de stad. De boodschap is dan ook: volg de voorbeelden uit het boek, koppel klimaatbeleid aan duurzame mobiliteit en zet alle mogelijkheden in!

Om kennisuitwisseling tussen gemeenten te bevorderen heeft Het Klimaatverbond in nauwe samenwerking met het Themateam Duurzame Mobiliteit en AgentschapNL deze publicatie over duurzame mobiliteit uitgegeven.

Een samenvatting van de projecten staat op de website van Het Klimaatverbond op de betreffende ledenpagina's. Het inspiratieboek is te bestellen op de website van Sdu.
© Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier - Proclaimer
-