Nederlandse Taalunie

Nederlands taalgebied is meertalig

Den Haag, 19 september 2011 - Tussen de drie en de vier miljoen mensen in Nederland, Vlaanderen en Suriname gebruiken naast het Nederlands nog ten minste één andere taal. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Taalunie.

De Taalunie peilt elk jaar naar de gezondheid van de Nederlandse taal en telkens vanuit een andere invalshoek. Dit jaar is meertaligheid het thema. Ongeveer duizend Nederlanders, Vlamingen en Surinamers werden daarover ondervraagd in een enquête door het onderzoeksbureau Trendbox. De resultaten verschijnen midden november in de jaarlijkse krant Taalpeil, maar sinds vandaag laat de Taalunie een preview zien op de nieuwe website Taalpeil+.

'Meertaligheid zal de internationale maatschappij van morgen kenmerken', schrijft algemeen secretaris Linde van den Bosch in het voorwoord. Ze is er zich van bewust dat velen zich zorgen maken over de positie van het Nederlands. De ervaringen van betrokkenen en de visie van deskundigen komen in Taalpeil. Maar op de website kan iedereen nu al zijn mening geven. Er zijn ook links naar extra lectuur te vinden over diverse aspecten van meertaligheid, onder andere over meertaligheid in het gezin, meertaligheid op school en verengelsing van het hoger onderwijs. Taalpeil+ zal de komende maanden nog verder worden aangevuld.

Taalpeil is vanaf medio november gratis te krijgen in openbare bibliotheken.

Taalpeil+ is te vinden op taalpeilplus.org

---