Rijksoverheid

Ook in Afrika van hulp naar handel en investeren

Nieuwsbericht | 19-09-2011

De hongersnood in de Hoorn van Afrika bevestigt het beeld dat veel mensen hebben van Afrika: een continent dat nooit op eigen benen zal kunnen staan. Die perceptie gaat echter voorbij aan dat andere gezicht van Afrika: de indrukwekkende economische groei die het continent de afgelopen jaren doormaakt. Dat zei staatssecretaris Knapen maandag in gesprek met de ambassadeurs van Afrikaanse landen in Nederland.

Zeven van de tien snelst groeiende economieën bevinden zich in Afrika. `Met het nieuwe elan en het enorme potentieel van het continent, zullen we verder moeten denken dan in termen van hulp', aldus de staatssecretaris.

Knapen wil ontwikkelingssamenwerking inzetten als katalysator voor duurzame economische groei zodat het continent uiteindelijk zelfredzaam wordt. Naarmate Afrika zich verder ontwikkelt, moet de ontwikkelingsrelatie doorgroeien in wederzijds profijtelijke economische betrekkingen.

Met verschillende ontwikkelingsprogramma's investeert Nederland in duurzame verbetering van het ondernemersklimaat in Afrikaanse landen. Nederlandse bedrijven worden gestimuleerd om hun kennis en ervaring op het continent aan te wenden op een manier die de leefomstandigheden van de Afrikanen duurzaam verbetert.

Staatssecretaris Knapen in gesprek met de ambassadeurs van Afrikaanse landen in Nederland