D66

maandag 19 september 2011

Rutte, Verhagen, kom hierheen!

D66-Kamerlid Wouter Koolmees wil dat het kabinet actie onderneemt om het verontrustende beeld van de remmende economie en de oplopende staatsschuld te kantelen en het pad naar groei in te slaan. Slimmer en evenwichtiger bezuinigen, hervormen en investeren in de verdienkracht van de economie zijn de ingrediënten. Dat staat in de tegenbegroting van D66.

Lucifer en zaklamp

Koolmees: "Rutte en Verhagen proberen met een paar lucifers het pad naar groei terug te vinden, terwijl een goede zaklamp in deze donkere tijden een vereiste is. Eentje die niet op batterijen loopt, maar structureel schijnt door zonne-energie. Het kabinet maakt de verkeerde keuzes, dus helpen we ze een handje en wijzen de weg naar het hervormingslicht."

Bezuinig slim en evenwichtig

Het kabinet bezuinigt krap 9 miljard euro en doet dit op een verkeerde manier door de last onevenredig hard bij kwetsbare groepen neer te leggen. "Het kabinet doet aan pleisterplakken, terwijl het veel slimmer kan. Minder provincies, geen maatschappelijke stages en de Hedwigepolder wél onder water. En de lasten op arbeid verlagen, maar het belastingstelsel wel vergroenen. Wie vervuilt betaalt, maar wie werkt wordt daar beter van bij D66," aldus Koolmees.

Hervorm!

Om uit de crisis te komen, moeten we naar een robuuste en dynamische economie. Het kabinet blijft road blocks opwerpen, door de ogen te sluiten voor de problemen in de woningmarkt, arbeidsmarkt en de gezondheidszorg. "Nederland wordt ouder, dus stijgen de zorg- en pensioenkosten. Terwijl de beroepsbevolking slinkt. Daarom moeten we hervormen. De AOW-leeftijd nu omhoog, meer mensen aan het werk met modernisering van het ontslagrecht en aanpassing van de WW."

Investeer in de toekomst

Om de economie gezond, groen en aantrekkelijk te houden, is investeren in onderwijs, kennis en innovatie en een duurzame leefomgeving noodzakelijk. D66 trekt hier in 2012 ruim 3 miljard euro voor uit, waarvan 1 miljard naar onderwijs gaat. Koolmees: "Het kabinet bezuinigt op kennis en remt innovatie. De bewindslieden denken de korte route naar gezonde overheidsfinanciën te nemen, maar bevinden zich op een heilloze weg die de verdienkracht kleiner maakt."

Lees hier de volledige tegenbegroting van D66.