Gemeente Urk

Persberichten

Tentoonstelling `Met de moed der hoop´

Tentoonstelling `Moed der hoop´

Donderdag 15 september 2011 is de tentoonstelling ´Met de moed der hoop´ geopend door wethouder Ben Visser. Het is tot stand gekomen door een samenwerking tussen jongerenorganisatie Koffiebar Urk, Stichting Jongerenwerk Urk, Stichting Urk in Oorlogstijd en Stichting Christenen voor Israel.

De tentoonstelling is gevestigd in het jongerengebouw de Rots, Urkerweg 64 en is geopend van 15 september tot en met 30 september 2011.

De openingstijden zijn:

Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 12:15 uur en van 14:00 tot 16:00 uur.

Avondopening is van dinsdag tot en met donderdag van 19:00 tot 22:00 uur.

Het is zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. De toegang is gratis.

Het verhaal van de expositie:

Dov Nasch werd in 1930 geboren in Hongarije. Als Joods kind heeft hij altijd het gevoel gehad dat hij anders was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hij en zijn familie op transport gezet naar Polen. Bestemming: vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Dov overleefde als een wonder de oorlog. Zijn beide ouders en zijn jongste broertje Emil zag hij nooit meer terug.

Na de oorlog kwam Dov uiteindelijk in Antwerpen terecht, trouwde daar en kreeg twee kinderen. Hij heeft nu acht kleinkinderen, die in Amerika en Israël wonen. Regelmatig moet Dov terugdenken aan de verschrikkingen die hij in de concentratiekampen meemaakte. Nog steeds heeft hij last van angstaanvallen en nachtmerries. Toch staat hij positief in het leven en heeft een groot geloof en vertrouwen in God. Het feit dat hij Auschwitz overleefde, zo zegt hij, gaf hem de plicht om namens de zes miljoen vermoorde Joden een getuige te zijn.

Voor Dov is het zo helder als wat: antisemitisme - haat tegen Joden - is iets van alle tijden. Het kan alleen bestreden worden met goed onderwijs over de Holocaust (Shoah). Dov neemt daarom in deze tentoonstelling ´Met de moed der hoop` zijn zoon Ronny en zijn dochter Oriah mee naar Auschwitz om hen zijn persoonlijke verhaal te vertellen. Nog nooit eerder heeft hij hen verteld over zijn persoonlijke ervaringen tijdens de Shoah.

De geschiedenis van Dov en zijn familie wordt u in deze tentoonstelling ´Met de moed der hoop` verteld. Een aangrijpend verhaal dat niet alleen gaat over dood, maar vooral over het leven. Een verhaal van verlangen naar vrede. Een verhaal dat nooit mag worden vergeten.

Er zijn ook persoonlijke materialen van de (Urker) familie Kropveld te zien zoals het persoonsbewijs van ´Jaapien de Joode´.