MKB-Nederland

Hans Biesheuvel: OV-jaarkaart voor specialistische mbo'ers van 16 en 17 jaar

19 september 2011
Hans Biesheuvel: OV-jaarkaart voor specialistische mbo'ers van 16 en 17 jaar

Mbo-scholieren van 16 en 17 jaar oud die kiezen voor een kleinschalige, specialistische vakopleiding, moeten van de overheid een OV-jaarkaart krijgen. Dat pleidooi houdt Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, vandaag bij de bijeenkomst SOS Vakmanschap in Actie in Den Haag. Het gaat dan om opleidingen waar nadrukkelijk behoefte aan is op de arbeidsmarkt en die slechts op een beperkt aantal plaatsen in Nederland worden gegeven.

Het specialistische vakmanschap in Nederland wordt in zijn voortbestaan bedreigd.
Door vergrijzing en ontgroening wordt het tekort aan goed geschoolde vakmensen steeds groter; van horloge- en meubelmakers tot tandtechnici en restauratiestukadoors. Tegelijkertijd staan de specialistische vakopleidingen onder druk: leerlingenaantallen lopen terug, specialistische vakdocenten zijn steeds moeilijker te vinden, opleidingslocaties dreigen te sluiten en door de veralgemenisering in het mbo ontstaat steeds minder ruimte voor de verdieping en specialisatie.

Uit een inventarisatie van SOS Vakmanschap blijkt dat een aantal specialistische vakopleidingen slechts op een beperkt aantal locaties in Nederland wordt aangeboden. Mede daardoor hebben deze opleidingen moeite om voldoende leerlingen aan te trekken. Voor jongeren onder de 18 jaar vormen de reiskosten een aanzienlijke drempel. Zij hebben immers nog geen recht op een persoonlijke OV-jaarkaart.

Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, doet daarom een beroep op minister Van Bijsterveldt van OC&W om mbo-studenten van 16 en 17 jaar die zo'n specialistische vakopleiding overwegen, over de streep te trekken met een gratis OV-jaarkaart. Het gaat dan uitsluitend om kleinschalige, specialistische opleidingen waar aantoonbaar tekorten op de arbeidsmarkt ontstaan als niet meer leerlingen zich hiervoor aanmelden én die slechts op een beperkt aantal locaties in het land worden gegeven. Volgens SOS Vakmanschap betreft het naar schatting maximaal 3.000 16- en 17-jarige mbo'ers.

Meldpunt bedreigde opleidingen en beroepen
SOS Vakmanschap heeft vandaag ook een meldpunt gelanceerd voor bedreigde opleidingen en beroepen, waar onderwijs en bedrijfsleven knelpunten kunnen melden. Dat nieuwe meldpunt wordt vanmiddag officieel gelanceerd door minister Van Bijsterveldt tijdens de bijeenkomst SOS Vakmanschap in Actie.

SOS Vakmanschap werkt samen met onderwijs en bedrijfsleven aan oplossingen voor de knelpunten voor specialistische beroepen met aantoonbaar arbeidsmarktperspectief.

> meer over SOS Vakmanschap

*