Algemene Onderwijsbond

FNV-actie, de dag voor Prinsjesdag

Nationaal Beraad van maatschappelijke organisaties

Op maandag 19 september organiseren bonden en maatschappelijke organisaties een Nationaal Beraad in Den Haag. De actie is gericht op de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte die vooral de lagere en middeninkomens hard gaan treffen. De AOb is ook aanwezig.

Deelnemende organisaties zijn de FNV en aangesloten bonden, CNV, MHP, de CG-Raad (Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland), Raad van Kerken en Humanitas. Doel van het Nationaal Beraad is om te laten zien wat de harde werkelijkheid is achter de mooie woorden. Het kabinet verkoopt hard beleid als een feestje en die ballon willen de betrokken organisaties doorprikken. Het Beraad moet de opmaat worden naar grotere acties later dit jaar.

De bezuinigingsdrift van het kabinet treft haast elk gezin. Ouderen, jonge gezinnen met kinderen, zzp'ers, mensen met een uitkering of in de sociale werkvoorziening en chronisch zieken met een persoonsgebonden budget worden extra hard getroffen. Maar de burger gaat er niet alleen financieel op achteruit. De kwaliteit van de publieke dienstverlening in het openbaar vervoer, de kinderopvang, bij de gemeenten en in het onderwijs komt steeds meer onder druk te staan.

Programma
11.00 - 13.00 uur Diverse bonden en andere deelnemende organisatie organiseren workshops met leden en kaderleden op verschillende plaatsen in Den Haag

13.00 - 14.00 uur Gezamenlijke optocht van de workshop locaties naar het Malieveld

14.00 - 15.30 uur Gezamenlijke bijeenkomst met sprekers, muziek en de echte troonrede.