Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 13 september 2011

Werkzaamheden aan speeltrommel in de Onze Lieve Vrouwe toren

Op 19 of 20 september starten de werkzaamheden aan speeltrommel van de Onze Lieve Vrouwe toren. Gedurende ongeveer vier weken klinkt er geen melodie vanuit de toren. De Beiaardiers kunnen wel doorspelen. Het uurwerk zal in deze periode één tot twee dagen niet werken.

De speeltrommel in de Onze Lieve Vrouwe toren speelt elk kwartier een melodie. Dit gaat door middel van een speeltrommel die onder het open klokkengedeelte staat.

Speeltrommel
Een speeltrommel is een grote trommel met "noten" die langs een as met speelhamers gaat. Deze hamers zijn met staalkabels verbonden met de klokken in het open gedeelte. Dit alles wordt aangestuurd door een astro klok die het uurwerk buiten aanstuurt en een signaal geeft aan de speeltrommel om te draaien, en daarna de uur/halfuurslagen laat klinken.

Noodzakelijk onderhoud
Het onderhoud aan de speeltrommel is nodig omdat de aansturing sterk verouderd is en de speeltrommel regelmatig opnieuw moet worden opgestart. Ook de as waar de hamers op liggen om de klokken te bespelen moet worden gericht. De astro klok wordt vervangen, deze dient voor de besturing van het uurwerk buiten en om de speeltrommel een signaal te geven om te starten met draaien. De verwachting is dat de werkzaamheden vier weken duren. Bij de vervanging van de astro klok staat het uurwerk één tot twee dagen stil.

Noot voor de redactie,