Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Amsterdam 18 september 2011

Overhandiging DVD 'Soldier of Orange' aan leden Tweede Kamer

maandag 19 september 12.00-12.30 uur
Plein der Beschaving, Den Haag

Al 43 internationale orkesten spelen filmmuziek Soldaat van Oranje - Actie orkesten tegen de cultuurbezuinigingen in Nederland

Morgen, maandag 19 september om 12.00 uur, overhandigt dirigent Jurjen Hempel de DVD Soldier of Orange aan de Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Mariko Peters (Groen Links). Op deze DVD staan alle bijdragen van de orkesten die een kort fragment spelen uit de filmmuziek van Soldaat van Oranje en die daarmee steun betuigen aan hun Nederlandse vakbroeders en hun afschuw uitspreken over de bezuinigingen op cultuur in Nederland. Alle deelnemende orkesten filmden hun versie, en de filmpjes - vaak inclusief commentaar van dirigent of orkestleden - zijn te zien op de website Soldier of Orange.

Het aanbieden van deze DVD vindt plaats in het kader van het Plein der Beschaving, een brede manifestatie op het Plein. Op het Plein wordt op groot scherm een compilatie getoond van de hoogtepunten van de tot nu toe 43 bijdragen.

Soldier of Orange
A Resistance Anthem

Het idee voor de actie Soldier of Orange komt van Gijs Kramers, artistiek leider van het Ricciotti ensemble en altviolist in het Philharmonia Orchestra uit Londen. Hij deed een oproep onder Nederlandse musici in buitenlandse orkesten. Zijn eigen orkest bracht als eerste een filmpje naar buiten, waarin de wereldberoemde dirigent Esa-Pekka Salonen zijn ongerustheid over de bezuinigingen op kunst en cultuur uit. De actie kan inmiddels een succes genoemd worden: al 43 orkesten zetten hun interpretatie van Soldier of Orange online en de lijst groeit nog bijna dagelijks. Onder hen bevinden zich orkesten uit de hele wereld, onder leiding van dirigenten als Edo de Waart, Valery Gergiev, Marc Soustrot, Michel Tabachnik, Thomas Zehetmair, Christoph Eschenbach, Leonard Slatkin, Myun-Whung Chun en Yannick Nézet-Séguin. Kramers achtte de filmmuziek van Soldaat van Oranje, geschreven door Rogier van Otterloo, bij uitstek geschikt voor de actie. "Het is een kort thema uit de film, dat door veel Nederlanders herkend zal worden. In de buitenlandse media wordt de muziek al 'a Dutch resistence anthem' genoemd. Voor de huidige situatie in Nederland gaat die titel inderdaad op." Het Ricciotti ensemble (nr. 34) nam zijn versie een paar weken geleden op - vanzelfsprekend mét publieksparticipatie!

Het Ricciotti ensemble
Het Ricciotti is een straatsymfonieorkest dat bestaat uit veertig jonge, geestdriftige musici. Het brengt live symfonische muziek op plekken waar die normaliter niet klinkt. De mobiliteit van het orkest is uniek: het Ricciotti heeft geen podium nodig en kan zich opstellen in minder dan twee minuten. Het speelt op straat, in het asielzoekerscentrum, het weeshuis en de gevangenis, maar ook op de Antillen of in het vliegtuig. De leden van het Ricciotti zijn afkomstig uit heel Nederland en soms van daarbuiten. Het grootste deel van de musici studeert aan het conservatorium. Drie keer per jaar gaat het Ricciotti op tournee in Nederland en één keer per jaar naar het buitenland. Jaarlijks geeft het Ricciotti minstens 100 optredens.




Ingezonden persbericht