JOVD

PERSBERICHT

JOVD: "Breek regeerakkoord open!"

Miljoenennota bewijst dat echte hervormingen noodzakelijk zijn

Den Haag, 19 september 2011 - De JOVD wil dat de coalitie en gedoogpartij het regeerakkoord openbreken om nieuwe afspraken maken over extra bezuinigingen en economische hervormingen. Volgens de JOVD kan het kabinet maar beter tijdig beginnen met de onderhandelingen, zodat echte hervormingen niet langer toekomstmuziek zijn.

De JOVD denkt dat er op een aantal punten eenvoudig extra bezuinigd kan worden. Landelijk voorzitter Martijn Jonk: "we denken dan aan extra bezuinigingen op ontwikkelingshulp en de gratis schoolboeken. Maar wat betreft de overige bezuinigingen ontkomt het kabinet er niet aan om verregaande hervormingen door te voeren in de sociale zekerheid en de zorg." De jonge liberalen hebben daarbij het verkorten van de WW, het fiscaliseren van de AOW en een flinke herziening van de AWBZ voor ogen.

Omdat de extra bezuinigingen vragen om het doorhakken van grote knopen, pleit de JOVD ervoor om op korte termijn te beginnen met onderhandelingen. Vooral de opstelling van de PVV zal hierbij van doorslaggevend belang zijn. "De PVV lijkt economisch wel het broertje van de SP, maar dan met een fascinatie voor de islam. Wil de PVV bewijzen dat ze Nederland echt vooruit wil helpen, dan zal ze de linkse drogredenen overboord moeten gooien en boter bij de vis moeten doen. Hervormingen horen daar ook bij", aldus Jonk.

De VVD heeft ondertussen een hoop bezuinigingen moeten slikken die liberalen niet zien zitten, bijvoorbeeld als het gaat om de bezuinigingen op defensie en de fikse beperking van het persoonsgebonden budget. Het kabinet besluit in de Miljoenennota zelfs de hoogste belastingschijf eerder te laten beginnen. Een aantasting van het liberale gedachtegoed, vindt Jonk: "de VVD moet nu daadkracht gaan tonen en zichtbaar maken dat zij de grootste partij is. Verdere belastingverhogingen en het uithollen van de kerntaken van de staat moeten echt voorkomen worden."